Mittuniversitetet ska vara med och kartlägga droghandeln på Navet.

Missbruk på Navet kartläggs i detalj

Publicerad

Busstationen Navet i Sundsvall har i årtionden varit ett tillhåll för narkomaner och drogförsäljare. Nu ska polisen gå till botten med det synliga missbruket och har bett Mittuniversitetet om hjälp.

Tusentals resenärer passerar Navet varje dag. Men här samlas också missbrukare och drogförsäljare. På senare tid har såväl knarkandet som försäljningen skett alltmer öppet. Nu har polisen bestämt sig för att gå till botten med problemet.

– Varför står den här personen på Navet? Var kommer drogerna ifrån? Varför har personen problem? Då är det inte så enkelt som att polisen ska vara mer tillgänglig på Navet. Det är djupare än så, säger Andreas Zehlander, som är gruppchef på polisen i Sundsvall.

Problem på Navet i Sundsvall

”Polisen kan inte jobba själv”

Han drog igång projektet efter ett besök i Umeå. Där var var missbrukarna inte alls lika synliga, som här i Sundsvall. Som polis har Andreas Zehlander också känt en allt större vanmakt över att problemen på Navet fortsätter år ut och år in.

– Den där missbrukaren som står på Navet vill jag hjälpa. För att göra det behöver vi ta om hand på olika sätt. Men när personen står där nästa dag igen i samma skick och nästa dag igen. Och dagen därpå. Då kan man känna viss frustration, som polisman. Vi vill hjälpa, men når inte ända fram. Vi kan inte jobba själv. Vi måste samverka med andra, säger Andreas Zehlander bestämt.

Han har nu vänt sig till Mittuniversitetet och Kriminologprogrammet för att gå till botten med problemet.

Kriminolog Teresa Silva i samarbete med gruppchef Andreas Zehlander från Polisen.

Namnlöst projekt

Projektet är så nytt att det ännu inte fått något namn. Det handlar om att kartlägga såväl missbrukarna som drogerna och deras väg till Sundsvall.

– Vad är det som egentligen händer på Navet? Det är den första frågan vi måste besvara. Är det problem dygnet runt? Är det 30 langare? Är det missbrukare som dör av drogerna? Vi måste karaktärisera problemet, säger Teresa Silva, som är kriminolog vid Mittuniversitetet

För att komma åt problemet menar hon att de måste få fram alla fakta; vilka droger det handlar om, hur drogerna kommer till Sverige och Sundsvall, vilka det är som säljer och vilka det är som köper.

Professor Sarnecki bidrar

Teresa Silva har involverat sistaårsstudenterna på kriminologprogrammet i projektet. 20 studenter kommer att skriva sina C-uppsatser med fokus på det synliga missbruket i Sundsvall. Hon har också fått med kriminologiprofessor Jerzy Sarnecki.

– Professor Sarnecki är med oss som konsult för en ny utbildning, ett helt nytt program. Men han ger oss också expertutlåtande som researcher och bidrar i projektet, säger Teresa Silva.

Myndigheter måste samverka

För att komma åt missbruket och droghandeln i Sundsvall krävs ett samarbete mellan många olika myndigheter.

– Vi har förstått att projektet kommer ta oanade höjder. Det kommer att beröra många myndigheter och organisationer, så det är svårt att säga var det landar. Vi kommer att titta närmare på kriminalvården, polisen, kommunen, socialtjänsten, alla möjliga, säger Andreas Zehlander.

Det handlar om att förebygga kriminalitet, men också om att titta på hur staden är byggd. Planerna är att Navet ska byggas om för att resenärerna ska känna sig tryggare. Ombyggnationen kommer förmodligen att stoppas för att invänta resultat från projektet.

Två studenter arbetar redan med att samla in fakta.

– Det går att bygga för att förebygga kriminalitet. Vid Navet finns flera parkeringar som vi inte kontrollerar. Om det bara fanns en parkering och en kontrollerad rutt, skulle de som kommer för att köpa droger känna sig mer obekväma, menar Teresa Silva.

Ett pedagogiskt experiment

Från Mittuniversitetet sida ser Teresa Silva samarbetet med polisen som en möjlighet att bidra till en bättre stad, så fri från droger som möjligt, men projektet är också ett pedagogiskt experiment.

– Våra studenter ska medverka aktivt, göra research och göra analyser av problem som är verkliga, säger Teresa Silva.

– Just nu har vi ett par studenter på polisstationen, som har börjat med faktainhämtning. Man tar kontakt med näringsidkare i stan, man pratar med allmänheten om olika frågor. Det här gör man för att skapa en bild över hur ser det ut i stan just nu och vad polisen egentligen gör på stan, säger Andreas Zehlander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Problem på Navet i Sundsvall

Mer i ämnet