Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar eleven Dominic Vahedi om varför han har valt att gå lantbruksinriktningen. Foto: SVT/Javier Abalo AguilarVisa alla (3)
Visa alla (3)

Intresset för lantbruk ökar – rekordmånga elever på Nordvik till hösten

Uppdaterad
Publicerad

2020 var det en elev som tog studenten från lantbruksinriktningen vid naturprogrammet på Nordvik. Till hösten är det 14 förstahandssökande till inriktningen – en klar ökning av elever.

– Det är en tydlig trend och en jätteviktig del för självförsörjningsgraden i länet, säger platschefen på Nordvik Andreas Telhammer.

Allt fler ungdomar har blivit intresserade av lantbruk. Sedan 2020 har antalet elever på lantbruksinriktningen ökat och olika faktorer kan stå bakom.

Patrik Dominic Vahedi började utbildningen hösten 2021 och är redan nöjd med vad han har fått ta del av.

– Jag är extremt nöjd med utbildningen och att man får göra så många olika saker, säger han.

Trend

Dominics mål med utbildningen är att ta över farmor och farfars lantbruk men ser en trend i andra ungdomars skäl till varför de valt att studera lantbruk.

– Jag tror det spelar stor roll att folk börjar tänka på hur man kan ta hand om sig själv och vara självförsörjande, det har lockat några till lantbrukeriet, säger han.

Världskriser har påverkat

Platschefen Andreas Telhammer är också inne på dem banorna som förklarning till ökningen.

– Ungdomarna idag är väldigt medvetna och har koll på läget. Klimatutmaningar och andra situationer i världen har sänt lite svallvågor och ökat intresset för närproducerat, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer