I samband med storsatsningen byter läkemedelsfabriken i Matfors namn från Cobra Biologics till NorthXBiologics (bild från ett tidigare tillfälle). Foto: SVT arkiv

Regeringen satsar på norrländsk vaccinproduktion: ”Högkvalitativa arbetstillfällen till Matfors”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen lägger 36 miljoner kronor på vaccinproduktion i Matfors. Under fredagen fick Vinnova i samverkan med NorthXBiologics i uppdrag att etablera en innovationshubb i Matfors.

På fredagen meddelade regeringen att Vinnova (Sveriges innovationsmyndighet) får i uppdrag i samarbete med NorthXBiologics (tidigare Cobra Biologics) att etablera en innovationshubb i Matfors för att möjliggöra produktion av avancerade läkemedel och vacciner. På orten finns redan en läkemedelsfabrik.

– Det känns fantastiskt roligt. Vi får nu möjligheter att fortsätta den expansion vi påbörjade för ett par år sedan, säger Lars Fahlander, platschef vid anläggningen i Matfors.

Matfors på tapeten

Läkemedelsfabriken byter namn från Cobra Biologics till NorthXBiologics efter att det svenska investmentbolaget Flerie Invest, tillsammans med en grupp investerare, köpt upp Cobra Biologics verksamhet i Matfors från amerikanska Charles River Laboratories för 455 miljoner.

– Vi kommer att behöva anställa fler kompetenta personer för att kunna ta nästa steg vad gäller processutveckling och analysutveckling. Det känns också lite coolt när Matfors nämns i samband med Göteborg och Uppsala som gjordes på gårdagens presskonferens, säger Lars Fahlander.

Verksamheten har i dag 128 anställda som alla erbjuds fortsatt anställning, enligt Flerie Invest. 

”Ger unik förutsättning” för orten

”Etableringen av NorthXBiologics är positiv för Sverige och svensk konkurrenskraft och ger en unik förutsättning att attrahera kompetenser samt fler högkvalitativa arbetstillfällen till Matfors” säger näringsminister Ibrahim Baylan i ett pressmeddelande.

För uppdraget får Vinnova 21 miljoner kronor 2021, och 2022 beräknas 15 miljoner kronor avsättas.

Vinnova kommer även skjuta till 14 miljoner kronor ur befintliga medel, enligt regeringen.

Hör näringsministern och Lars Hammarström från Vinnova när de intervjuades om framtidens svenska vaccinproduktion i maj i år:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Näringsminister Ibrahim Baylan (S) menar att svenska företag kan vara delar i en kedja av vaccintillverkning mot epidemier likt corona. Foto: Henrik Montgomery / TT Johan Nilsson / TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer