Invigning av Skandinaviens största vindpark

Publicerad

Det byggs mest vindkraft i Västernorrland och under onsdagen invigs Skandinaviens största vindkraftpark i länet.

Under 2015 kopplades ytterligare två terrawattimmar vindkraft in på det svenska elnätet och under onsdagen invigs ytterligare ett storskaligt projekt. Det är SCA och Statkraft som inviger Skandinaviens största vindkraftpark väster om Ramsele.

Efter en investering på 11 miljarder har SCA och Statkraft därmed byggt två tredjedelar av den vindkraft som aviserades när det gemensamma svensk-norska vindkraftprojektetplanerna först aviserades för nio år sedan. Då ville SCA och Statkraft bygga sju stora vindkraftparker i gränstrakterna mellan Västernorrland och Jämtland. Fyra av dessa har nu blivit verklighet med totalt 184 kraftverk.

Statkraft tvekar

Vad som händer framöver är däremot mer osäkert. SCAs norska partner Statkraft har beslutat pausa sina investeringar i vindkraft. Det beror dels på att tillstånden inte är klara, dels på att Statkraft tyngs av de låga oljepriserna.

– Som det ser ut just nu blir det ingen fortsättning inom en nära framtid men läget kan förändras, säger Gunilla Lundén som är informationschef vid Statskraft Sverige.

150 kraftverk på skogshöjderna

De båda parker i Björkhöjden och Ögonfägnaden som invigs under onsdagen består av 123 verk som är 150 meter höga. Det är Skandinaviens största sammanhängande vindkraftpark och producerar elkraft motsvarande hushållselen för 300 000 villor. De nya parkerna sitter dessutom i praktiken samman med den första parken som stod klar i området. Den heter Stamåsen med 24 kraftverk så totalt handlar det om närmare 150 kraftverk på skogshöjderna väster om Ramsele.

Västernorrland ”hett”

Under 2015 installerades två TWh vindkraft i Sverige varav 55 proccent byggdes i Västernorrland. Vindkraftens utbyggnad har varit en bidragande orsak till dagens svenska elexport.

 −De senaste tio åren har vindkraftsutbyggnaden gått från att vara en småskalig verksamhet till att bli en viktig industrigren som sysselsätter tusentals personer, säger Daniel Kulin på Energimyndigheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SSVAB

Mer i ämnet