Foto: Privat och SVT Peter Nässén

Isdrakens sabotör dömd för skadegörelse

Uppdaterad
Publicerad

Den unge man som vandaliserade isdraken på Stora torget i Sundsvall i december förra året har nu fått sin dom. Han döms till skadegörelse och böter.

Den unge mannen dömdes för skadegörelse och ska betala 22.800 kronor i böter. Skadegörelsen han gjort sig skyldig till är ett brott som har fängelse i straffskalan. Det betyder att den unge mannen också får betala 800 kronor till brottsofferfonden.

Video i sociala medier

Det var i december förra året som en fyra meter hög och fyra ton tung isdrake skulpterades på Stora torget i Sundsvall. Bara tre dagar efter invigningen av isskulpturen förstördes den. En video började cirkulera på sociala medier där en ung man sågs vräka omkull drakens vingar. Den unge mannen erkände att det var han som förstört draken och han betalade också ett skadestånd på 10.000 kronor till kommunen och Julstadens sponsorer.

Ska betala dagsböter

På tisdagen kom domen i Sundsvalls tingsrätt. Den unge mannen dömdes för skadegörelse och ska betala 120 dagsböter på 190 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.