Johan Erhag berättar vad som hände när det jättelika isflaket kom flytande. Foto: SVT

Islossning ställde till det för slow tv-teamet

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s satsning ”Den stora älgvandringen” är ett helt nytt koncept och tv-teamet ställs inför oväntade utmaningar. Vi besökte Kullberg i torsdags.

Halvvägs in i slow tv-projektet Den stora älgvandringen, hade det fram till torsdagen ännu inte varit någon anstormning av simmande älgar. Fågelkvitter och en nyfiken ren hörde till höjdpunkterna fram till tidigt på fredagsmorgonen, då tittarna kunde se en flock på tolv älgar som vadade över en liten ström i Ångermanälven.

Islossning

Projektet bemannas av fem personer som bor på platsen och delar på arbetsuppgifterna. På strandkanten i Kullberg, där de huserar, var det allt annat än lugnt på torsdagen. Islossningen skapade oro när ett isflak stort som en fotbollsplan slets loss, berättar Johan Erhag, projektledare.

Den stora älgvandringen

Radiostyrd båt

Tv-teamet har också utrustning som inte hör till vanligheterna, en radiostyrd båt till exempel.

– Tanken är att vi ska kunna närma oss älgarna och glida fram lite sakta, inte för nära då, när de börjar simma, berättar Johan Erhag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Den stora älgvandringen

Mer i ämnet