IT-forensikern granskade Sundsvallspedofilens bilder: ”Målet är att rädda barnen”

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals bilder och filmer på grova sexuella övergrepp. Det blev Simeon Ogén och hans kollegor vid polisen som fick uppdraget att gå igenom materialet.

Vi träffar Simeon Ogén ett par timmar efter att rättegången vid Sundsvalls tingsrätt avslutats. I sin slutplädering yrkade åklagaren på 12 års fängelse för mannen som under lång tid utsatt barn i sin närhet för grova sexuella övergrepp.

När mannen greps i höstas och senare åtalades kunde tre barn räddas.

”Drivkraften är barnen”

Men vägen fram till ett åtal har varit lång och det blev it-forensikern Simeon Ogén och hans kollegor som fick uppdraget att gå igenom bevisningen. Det har rört sig om tusentals bilder och filmer. Mannen hade dokumenterat sina egna övergrepp, bland annat 25 grova våldtäkter och delat materialet till andra i vad som framstår som ett nätverk av pedofiler.

I klippet berättar Simeon Ogén om arbetet som ledde fram till åtalet.

– Drivkraften för oss som jobbar med det här är att hitta barnen och sätta stopp för det lidande de utsätts för. Samtidigt är det frustrerande att gå igenom bildmaterial med vidrigheter utan att kunna spåra de barn som finns på bilderna, säger han.

Internationell brottslighet

Pedofiler delar ofta sitt material med andra via nätet. Sundsvallsbon ringades in efter att personer i Örebro och Skövde gripits av polisen. Totalt omfattar utredningen i dagsläget elva personer varav mannen i Sundsvall är en.

Polisens arbete syftar dels till att säkra bevisningen och analysera de bilder som sprids i syfte att identifiera barn eller förövare på bilderna. Ärendet har haft hög prioritet. Sex personer har jobbat med analyserna och ytterligare en grupp har bidragit i arbetet.

– Det här är en brottslighet som inte vet några gränser. Det kan ske i Sverige, i grannbyn eller på andra sidan jordklotet, säger Ogén.

Tusentals bilder och filmer

Hos Sundsvallsbon har över 12 000 bilder och 1 300 filmer analyserats och klassificerat som barnpornografiskt material, varav en stor del varit bilder och filmer av hans egna övergrepp.

Mannen har i stort erkänt brotten som pågått under en längre tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.