Stormskadad skog i Kälarnetrakten

Ivar tog det Dagmar lämnade

Uppdaterad
Publicerad

Det som överlevde Dagmar har nu vräkts omkull av Ivar. På två år har skogsägarna i mellersta Norrland drabbats av tre svåra stormar.

Skogsföretagen och de privata skogsgarna i länet försöker nu skaffa sig en bild av skadorna efter stormen Ivar. Mittnytt var med vid en inventering i Sörbygden under onsdagen.

– Det ser illa ut. Vi var precis klara med att röja upp efter Dagmar för två år sedan och nu får vi börja om. Det blir ett stort arbete men vi kommer att klara av det, säger Matilda Karlsson, skogsskötselledare, SCA Skog.

Stormen Ivar

Stor uppgift röja upp

Från luften syns den stormfällda skogen som ett gigantiskt plocke-pinn. Här och var har stormen också gått in i contortabestånd och fällt träd mer slumpmässigt lite här och var. Det behövs ingen sakkunskap för att förstå att det är ett stort arbete som väntar.

På två år har tre stormar dragit in över mellersta Norrland. Dagmar slog till julhelgen 2011 och följdes av Hilde för en månad sedan och Ivar förra veckan. Mittnytt har summerat skadorna efter Dagmar och Hilde och lagt till prognosen för Ivar som Skogsstyrelsen presenterade tidigare i veckan. Summan slutar på cirka 14 miljoner kubikmeter skog och ett värde på fem miljarder. Allt är inte förstört. Men skadorna till följd av förlorad tillväxt och skadat virke ligger sannolikt runt 1,5 miljarder för de tre stormarna.

Just nu är det följderna av stormen Ivar som ska kartläggas i detalj. SCA har flera helikoptrar i luften, även Norrskog och Skogsstyrelsen sätter till alla resurser för att kartlägga läget. Så mycket är klart. Det är allvarligt. De första prognoserna som presenterats av Skogsstyrelsen tyder på att 4,5 till 6,5 miljoner kubik blåst omkull i ett område som sträcker sig rakt genom Västernorrland och Jämtland.

Drabbats två gånger

Skadorna efter Dagmar beräknades till 4,5 miljoner skogskubikmeter och efter Hilde till 3,5 miljoner skogskubikmeter.

Dagmar och Ivar har dessutom i stort drabbat samma område.

– Vi har sett bestånd som klarade Dagmar men som nu vräkts omkull, och vi har sett skadade skogsbestånd efter Dagmar som drabbats en gång till. En del skogsägare har drabbats hårt, säger Matilda Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stormen Ivar

Mer i ämnet