AnnSofie Andersson (S), före detta kommunalråd Östersunds kommun. Foto: SVT arkiv

”Jag har inga minnen av det samtalet” – kommunalråd ingår i utredningen kring ÖFK-härvan

Uppdaterad
Publicerad

Daniel Kindberg ringde dåvarande kommunalrådet i Östersund och berättade hur de tre åtalade i ÖFK-härvan skulle beskriva vad som hänt. Det samtalet åberopar åklagaren som bevis på att de kommit överens om vad de skulle säga i kommande förhör.

En tid efter att Daniel Kindberg släppts fri började polisen avlyssna hans telefon. Ett av samtalen som nu kommer att användas som bevisning i den kommande rättegången är till Östersunds dåvarande kommunalråd, AnnSofie Andersson (S).

– Jag har inget minne av just det här samtalet, jag har begärt ut förundersökningen för att få veta vad det handlar om säger AnnSofie Andersson till SVT.

Försvarade Kindberg helhjärtat

Misstankarna slog ner som en bomb i både Östersund och i fotbollssverige när en företagare från Sollefteå, en chef på Peab och Daniel Kindberg greps misstänkta för grova ekonomiska brott. Kindberg var då både ordförande i ÖFK och vd för kommunala Östersundshem. Och kommunalrådet var en av de som genast gick ut och försvarade Kindberg.

– Det var inget konstigt. I våra roller hade vi mycket att göra med varandra och det kändes otänkbart att det skulle ligga någonting i anklagelserna säger AnnSofie Andersson idag.

Märkte ingenting misstänkt

Hon ångrar inte sitt känslomässiga utspel och välkomnar rättegången.

– Det är bra att det nu blir prövat, har det skett någonting brottsligt ska de ansvariga så klart dömas.

Enligt misstankarna ska brottsligheten ha pågått under flera års tid men kommunalrådet kan inte erinra sig att hon märkt någonting misstänkt under den tiden.

– Jag har funderat själv om det genom alla år inte funnits någonting jag borde ha reagerat på, men har inte kommit på någonting, säger AnnSofie Andersson (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ekobrottmålet mot Daniel Kindberg

Mer i ämnet