Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sven Norgren, ledamot i Jägareförbundet, tycker att det är oetiskt att drevjakten i Örnsköldsvik får fortlöpa. Hör honom i videon ovan. Foto: Per-Erik Ström SVT

Jägareförbundet rasar mot Holmens vinterjakt i Örnsköldsvik: ”Onödigt lidande”

Uppdaterad
Publicerad

Holmen skog, norr om Örnsköldsvik, planerar att genomföra en vinterjakt för att fälla tio älgkor och 36 kalvar – något som Jägareförbundet anses vara oetiskt med anledningen av snömängden i kommunen.

Jägareförbundet anser att Länsstyrelsen i Västernorrland bör fatta ett beslut om jaktstopp men Länsstyrelsen ser inget behov av ett jaktstopp.

Till Länsstyrelsen skriver Jägareförbundet att ”Ur såväl etisk synpunkt som rådande snöförhållandena är det rent förkastligt att utsätta djuren för påfrestningar där ”jägarna åker skidor och tjoar och stimmar” och på så sätt försöker driva dessa framåt i snön”.

Ska inte utsätts för onödigt lidande

Förbundet hänvisar även till jaktförordningens andra paragraf där det står att Länsstyrelsen får meddela föreskrifter om en begränsning av den allmänna eller särskilda jakttiden för viss viltart om det behövs med hänsyn till snö-, is- eller temperaturförhållanden. De hänvisar även till jaktlagens 27:e paragraf där de står att jakten ska bedrivas så att viltet inte utsätts för onödigt lidande.

Upp till jägarna

Länsstyrelsen svar till förbundet är att det inte finns något behov av att ta beslut om föreskrifter för att begränsa jakttiden och menar att det är upp till jägarna i områdena med mycket snö att se till att eventuell jakt utförs på ett sätt att viltet inte utsätts för onödigt lidande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.