Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Politikerna är med och blåser upp en ”grön bubbla”, varnar forskare. Kritiken växer mot den så kallade gröna omställningen i Norrland. På bild i mitten Khashayar Farmanbar (S), tidigare energiminister, i samband med en invigning i Norrbotten. Foto: SVT

Kritiska röster mot jättesatsningarna i Norrland – varnar för ”grön bubbla”

Uppdaterad
Publicerad

Orimliga förväntningar, en bidragsdopad ekonomi och krav på ny elproduktion lika stor som det hela Finland konsumerar på ett år. Allt fler kritiserar nu satsningen på en så kallad grön omställning i norra Sverige.

De senaste åren har satsningar på allt från tillverkningen av fossilfritt stål i Norrbotten till planer på stora vätgasfabriker i Medelpad varit i fokus – inte minst efter att kriget i Ukraina skapat energikris i Europa.

Omställningen kräver enorma mängder ny elproduktion.

Industriboomen i norr

– I dag saknas vettiga svar på hur det ska gå till, anser Christian Sandström som är biträdande professor vid Internationella handelshögskolan i Jönköping.

I klippet ovan förklarar ovan han innebörden av begreppet ”grön bubbla”.

Flera faktorer gör att de gigantiska satsningar som sker just nu riskerar att kollapsa under sin egen tyngd, menar Christian Sandström.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Christian Sandström, bitr. professor vid Jönköpings unversitet, menar att kravet på en gigantisk ökning av elproduktionen är det som kommer stjälpa den gröna omställningen. Till vänster Stefan Löven (S), f d statminister, som menat att satsningen på fossilfri industri ger möjlighet att återindustrialisera Norrland. Foto: SVT arkiv, Pierre Ragnehag/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industriboomen i norr

Mer i ämnet