Anmäler pappans död i legionella

Uppdaterad
Publicerad

Den 18 december dog Åke Söderlund efter att ha smittats av legionella från Domsjöfabrikers bioreningsanläggning. Familjen har nu JO-anmält länsstyrelsen, Örnsköldsviks kommun och Smittskyddsinstitutet.

– Vi känner att vi måste gå till botten med myndigheternas ansvar. Hur kunde de ge okej att köra igång anläggningen igen i oktober – en och en halv månad senare gick min pappa bort på grund av de här legionellabakterierna, säger sonen Magnus Söderlund, som tillsammans med sina syskon skickat in en anmälan till Justitieombudsmannen.

– Pappa får vi inte tillbaka, men kan vi reda ut vad som hände är vi nöjda.

Åke Söderlund, 78 år, insjuknade i december i fjol. På sjukhuset konstaterade man efter ett par dagar att det handlade om legionella.

– Han fick svårt att andas och efter några dagar blev de tvungna att söva ner honom och lägga honom i respirator – det var ett otroligt snabbt förlopp. Han låg i respirator i ungefär en veckas tid innan han inte orkade mer, berättar Magnus Söderlund.

I januari meddelade Smittskyddsinstitutet vid en presskonferens att smittkällan var Domsjöfabrikers bioreningsanläggning.

– Vi har inte fått någon information från de här myndigheterna, vi fick informationen via medierna. Vi har inte blivit kontaktade på något sätt efter pappas bortgång, säger Magnus Söderlund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Legionella

Mer i ämnet