Örnsköldsviks kommun kritiseras av JO för att ha brutit mot det så kallade repressalieförbudet. Foto: SVT

JO: Fel av kommunen att neka anställning efter ”islamhat”

Uppdaterad
Publicerad

En man från Örnsköldsvik som fått ett erbjudande om en tjänst på ett HVB-hem för ensamkommande barn i kommunen fick under början av 2017 se anbudet dras tillbaka. Detta eftersom det blev känt att han uttryckt “islamhat” i sociala medier, enligt kommunen. Men nu slår JO fast att Örnsköldsviks kommun bröt mot det så kallade repressalieförbudet.

Det var strax före jul 2016 som mannens anställning som personlig assistent skulle upphöra och som kommunanställd ställdes han inför en omplacering. Han ansökte då bland annat om en anställning på ett HVB-hem för flyktingar och i början av januari 2017 träffade han en chef på kommunens enhet för socialt stöd varefter han erbjöds arbete. Redan dagen efter hörde en kommunsamordnare av sig för att boka inskolningstid. Men detta blev aldrig av. Två dagar innan inskolningen skulle börja hörde chefen på enheten för socialt stöd av sig för att förklara att hon via kollegor tipsats om att mannen uttryckt kritiskt mot islam på sociala medier och att han därför inte passade på en arbetsplats med många muslimer.

Mannens “islamhat” skulle kunna skapa rädsla

Mannen själv ansåg att det han sagt på sociala medier faller väl inom ramarna för svensk yttrandefrihet och att han därför blivit politiskt diskriminerad av Örnsköldsviks kommun. Efter detta anmälde han också kommunen till Justitieombudsmannen (JO).

Enligt humanistiska nämndens remissvar framgår det att kommunen gjorde som man gjorde eftersom det, enligt dem, inte är en fråga om vilket politiskt parti mannen tillhör eller sympatiserar med. Anledningen till att mannen inte fick anställningen var enligt dem att mannens “islamhat” skulle kunna skapa rädsla och obehag hos de redan utsatta flyktingbarnen, samt innebära en potentiell säkerhetsrisk för mannen själv.

Riktar kritik mot agerandet

Nu slår JO emellertid fast att kommunen bröt mot det lagstadgade repressalieförbudet. ”Nämndens åtgärd att återta erbjudandet om anställning framstår som en reprimand mot X för de åsikter han fört fram på sociala medier”, sammanfattar JO ärendet i sitt beslut och riktar därför kritik mot agerandet.

Mannen ska dock senare ha fått en annan anställning inom kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.