Sänkta politikerarvoden i Sollefteå

Publicerad

Sänkt stöd till partierna och sänkta politikerarvoden är vad som väntar i Sollefteå kommun när det politiska maktskiftet i fullmäktige blir realitet efter årsskiftet. Hör det nya kommunalrådet utveckla tankarna i klippet här.

Förslaget klubbades igenom av ett oenigt kommunfullmäktige under måndagseftermiddagen.

– Vi står inför stora besparingar i kommunen framöver och måste vi förtroende valda föregå med gott exempel, säger kommunstyrelsens nye ordförande Johan Andersson (C).

Mandatstödet till partierna i fullmäktige är alltså baserat på hur många mandat respektive parti har. Moderaterna som har två mandat ville ha kvar stödet på samma nivå som i dag.

Halv miljon per år

– Det är som en tvåstegsraket. Normalt gör man en uppräkning av arvodena varje år, men vi beslutade att frysa det och sedan har vi dessutom sänkt arvodena med tre procent, förklarar Johan Andersson (C).

Han säger att utgifterna för politiken nu minskar med en halv miljon kronor per år under 2019-2022 i Sollefteå kommun.  Merparten, cirka 320 000 kronor handlar om minskade politikerarvoden och 186 000 kronor om minskade partibidrag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer