Johanna slog tvåan med fyra timmar Foto: Örjan Leek

Johanna vann extremt lopp

Uppdaterad
Publicerad

Johanna Bergman från Härnösand slog svenska rekordet för 100 miles-lopp när hon vann Täby Extreme Challenge i lördags.

Segermarginalen var knappa 4 timmar och herrsegraren var 75 minuter efter den 35-åriga projektekonomen på Länsstyrelsen.

– Jag har sprungit 13-milalopp som längst förut. Det här gick överraskande bra, sade Johanna när vi sprang ihop med henne utanför ett gym i Härnösand.

Bergmans segertid i det 160,9 kilometer långa loppet blev 15.10.34.

Slog tvåan med fyra timmar

I princip hade hon hunnit åka bil hem till Härnösand innan tvåan Gunilla Axelsson löpte i mål, besegrad med 4 timmar förutom 37 sekunder.

Så här skriver Johanna själv på sitt Instagramkonto:

”Fattar inte riktigt hur det gick till men satte höger fort framför vänster och så upprepade jag det några gånger. Häftigt. Med 4 varv kvar trodde jag inte att jag skulle klara av det. Tristessen slog till. Känsla av meningslöshet och tvivel. Men ville så gärnna rulla in i depån igen och få motta jobbet så suktandes efter egoboosten drev mig framåt. Jävligt bra.”

Fyra maraton på rad

Johanna haltar betänkligt men är inte skadad – bara rejält trötta muskler efter ett lopp som snuddar på fyra helmaror (42 195 meter) på raken.

Täby-tävlingen avgjordes på en 11,5 kilometer lång bana. Johanna sprang 14 varv.

– Jag hittade tydligen en bra rytm vad gäller både löpning, vätska och intag av mat, säger Johanna och haltar vidare in till gymet för att ”cykla av sig” för att påskynda återhämtningen och reparera uttrötta muskler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.