Inger Bergström hemlighöll Thelins avtal.

JO-anmälan mot Bergström och Johansson

Publicerad

Avtalet med landstingets förra HR-direktör Lena Thelin diariefördes två år efter att det upprättats. Förfarandet JO-anmäls nu av en privatperson.

Avtalscirkusen inom landstinget har nu anmälts till Justitieombudsmannen (JO). Anmälaren vill att JO granskar ärendet med Thelins avtal eftersom denne menar att dåvarande regiondirektör Bergström valt att dölja avtalet, medveten om att det är ett brott.

”Ett spöke”

Det, för Lena Thelin, mycket förmånliga avtalet hemlighölls av regiondirektör Inger Bergström ända till hon, pressad av P4 Västernorrland, erkände att hon skrivit under avtalet på order av dåvarande landstingsdirektör Anders L Johansson.

Krisen i Landstinget Västernorrland

– Det här har varit ett spöke jag levt med sedan avtalet skrevs, det känns skönt att få lägga papperen på bordet, sade Bergström till SVT Västernorrland.

Alla fördes bakom ljuset

Avtalet i fråga kostar landstinget 3,6 miljoner kronor och det faktum att det inte diarefördes gjorde att det inte kom till allmän kännedom. ”Allmänheten, revisorerna, myndigheten och politikerna har alla förts bakom ljuset i denna historia vilket gör det angeläget med en oberoende utredning och förhoppningsvis åtal” skriver anmälaren till JO.

Diarium

Ett diarium är ett register hos t ex en myndighet där inkommande, utgående och upprättade handlingar registreras. Själva ordet kommer från latinets diarium som betyder dagbok.

Att registrera en handling kallas diarieföring. Då antecknas datum, handlingens typ, innehåll mm.

Hur det hela ska gå till styrs av femte kapitlet i  Offentlighets- och sekretesslagen. Kapitlet inleds med ”Allmänna handlingar ska registreras så snart de har kommit in till eller upprättats hos en myndighet”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet