Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Joumana Abou Hammoud berättar om sin resa in på arbetsmarkanden och ger tips och råd till andra arbetsökande. Foto: Abdullatif Haj Mohammad

Joumana Abou Hammoud kom till Sverige för sju år sedan – nu jobbar hon på Sida

Uppdaterad
Publicerad

Under flyktingkrisen 2015 kom Joumana Abou Hammoud till Olivlundens asylboende i Nordingrå utanför Kramfors. Hon är utbildad civilingenjör med inriktning på konstruktion och har studerat ledarskapsutveckling under ett halvår vid Oxford.

Men att komma in i det svenska samhället och få språkutbildning gick till en början trögt.

Att lämna sitt hemland och komma till Sverige var tungt, berättar Joumana.

– Det var otroligt svårt att lämna allt bakom mig och fly, säger hon

I februari 2016 fick hon plats hos SFI, som hon gjorde klart på tre månader, och började sedan studera svenska grundläggande kurser.  

– Det tog lång tid innan jag fick uppehållstillstånd, och plats i SFI, säger Joumana . Jag visste tidigt att jobb är bästa verktyget. 

Erbjöds nya jobb

I april 2017 sökte hon språkpraktik i Kramfors kommun som jämställdhetsutvecklare. Efter det blev hon erbjuden en tjänst som integrationsstrateg och verksamhetsledare.

Ett par år senare började hon ett statligt uppdrag som digitaliseringskoordinator på Region Västernorrland, som en av 21 koordinatorer i landet som jobbade med strategisk samordning och att främja användning av digitalisering. 

– Jag tror att språket är en viktigt faktor för att få jobb, men vi måste bli av med våra fördomar om varandra först, för att kunna komma vidare, säger Joumana.

Många nationaliteter

Idag jobbar hon som programansvarig specialist och verksamhetsutvecklare inom digitalisering på Sida Partnership Forum (SPF), i Härnösand.  

– Jag trivs jättebra här, det är ett omväxlande jobb. Att träffa både svenska och internationella människor. Att jobba mot mål är jätteviktigt för mig.

Hör Joumana Abou Hammouds tips till andra som är nya i Sverige

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.