Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mariam Alhakeem kämpar för att komma in på arbetsmarknaden i Sverige. Hör henne berätta om sina tankar om framtiden i videon. Foto: SVT

Mariam Alhakeem: ”Invandrare behöver inte bara pengar, vi behöver vänner”

Publicerad

Kemiingenjören och konstnären Mariam Alhakeem, 35 år, kom till Sverige från Indien efter att hon träffat sin nuvarande man som arbetade i Sverige.

Den första tiden utan familj och vänner var tung. Hon ville ha ett arbete och sökte många jobb.

– Jag stannade inte hemma. Jag vill göra viktiga saker för samhället, säger Mariam.

Mariam Alhakeem kom till Sverige 2020.

– Jag reste från Syrien till Indien för att läsa en magisterexamen i kemi, efter det träffade jag en före detta klasskamrat som är bosatt i Sverige och vi bestämde att vi skulle gifta oss, säger Mariam Alhakeem.

Vill bygga nätverk

Efter flytten till Sverige levde Mariam ett år ute på landsbygden ungefär en timmes resa från Sundsvall, med sin man som jobbade på ett företag där. Hon hade en stark önskan att få arbete, försökte lära sig språket och sökte upp möjliga arbetsgivare.

– Livet på landet är vackert och lugnt, men jag har energi, jag har drömmar och planer för framtiden, så därför bestämde jag mig för att flytta till Sundsvall. Här finns det gott om aktiviteter och möjligheter att träffa människor och bygga nätverk, säger Mariam.

Första utställningen

Tidigare under våren hade Mariam sin första konstutställning i Sundsvall.  

– Jag tror inte att skolan räcker till för att lära sig svenska. Att träffa och umgås med människor som talar språket är det rätta sättet att lära sig och att förstå det svenska samhällets seder, traditioner och värderingar, och hitta jobb, säger Mariam.  

I klippet berättar Maryam  hur hon gör för att hitta ett arbete i Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer