Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Maha hade svårt att få jobb i Sverige – nu driver hon en frisörsalong tillsammans med sin son. Hör hennes tips om hur hon gjorde för att få jobb. Foto: SVT Ylva Holmgren

Maha från Sundsvall ombads ta av sig slöjan för att få jobb

Publicerad

Maha Aljallad kom till Sverige från Syrien för åtta år sedan. Det var inte lätt att få jobb i Sverige och hon valde därför att öppna en egen frisörsalong i Sundsvall tillsammans med sin son, Tarek.

Maha Aljallad, 41, flyttade runt i Sverige från norr till söder, för att försöka att hitta ett arbete. Hon bosatte sig till slut med sin familj i Sundsvall. 

– Det var en lång resa, från ung ålder lärde jag mig hårklippning och hårfärgning med hjälp av min mamma som var en idealisk person för mig. Därför bestämde jag mig tidigt att bli frisör, säger Maha Aljalad.  

Utmaningar

– Jag sökte många jobb, jag skickade mitt CV, personligt brev och motivationsbrev. Allt gick bra, men så fort de såg hijaben förändrades saker, några bad mig ta av mig hijaben för att få jobbet, säger hon och fortsätter: 

– Jag skickade in en jobbansökan till samma frisersalong fem gånger och svaret var alltid att jag inte fick jobb eftersom jag inte hade ett gesällbrev. Men plötsligt hörde de ändå av sig och erbjöd mig jobb, vad hände med kraven, undrar hon. 

Hör Maha Aljallads tips i klippet om hur hon gjorde för att få jobb.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer