Nils Funcke, lärare på Journalisthögskolan vid Stockholms universitet Foto: Tor Johnsson

Journalistläraren: ”En flagrant överträdelse”

Uppdaterad
Publicerad

Nils Funcke som är lärare på Journalisthögskolan på Stockholms universitet och undervisar journalister i mediarätt och etik, anser att Sofia Mirjamsdotter trasslat till det för sig rejält när hon som ledarskribent uppmanat sina följare på Twitter att swisha henne pengar.

– Genom att försöka använda sin position för egen vinning har hon gjort en flagrant överträdelse av de principer som bör vara en ledstjärna för alla journalister, säger han.

Nils Funcke menar att det skulle varit en skillnad om hon gått ut i en liten privat grupp och bett om pengar. Nu vänder hon sig till sina närmare 30 tusen följare som hon åtminstone till en del fått i egenskap av att vara ledarskribent och journalist.

Måste finnas rågång

Funcke anser att det måste finnas en rejäl rågång mellan den här typen av upprop och journalistisk verksamhet. Speciellt med tanke på att vi lever i en tid när journalister och media ifrågasätts.

– Hon är en offentlig person som bör ha stor integritet.

”Hon bör pudla”

Vad ska hon göra nu?

– Hon bör göra en pudel och ta tillbaka och sedan skänka pengarna till något välgörande, till exempel för att få den i Etiopien fängslade journalisten Dawit Isac fri eller till reportrar utan gränser, säger han och konstaterar samtidigt att Mirjamsdotters tilltag är ovanligt.

– Det är ett av de få fall jag hört talas om.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Västernorrland
Mer Nyheter