Sofia Mirjamsdotter, ledarskribent på Sundsvalls Tidning Foto: montage

Känd ledarskribent tiggde pengar av följare på Twitter

Uppdaterad
Publicerad

Den välkända ledarskribenten på Sundsvalls Tidning, Sofia Mirjamsdotter, tiggde pengar av sina följare på Twitter: ”..om alla mina följare swishar mig 100 spänn kan jag uppfylla min enda dröm i livet.” Mirjamsdotter önskar sig ”ett litet hus vid havet”. Nu säger hon att det var jättedumt.

Det var i förra veckan som ledarskribenten på Sundsvalls Tidning, opinionsbildaren och experten på sociala medier, Sofia Mirjamsdotter med 29 600 följare på Twitter lade ut följande tweet:

”På lördag fyller jag år! Har räknat ut att om alla mina följare swishar mig 100 spänn kan jag uppfylla min enda dröm i livet. Drömmer vidare...”

En stund senare följdes tweeten av ett nytt meddelande där det står: ”På begäran” följt av ett telefonnummer med koppling till swish.

Önskar sig ett hus vid havet

Sofia Mirjamsdotter får sedan frågan från en följare vad hennes dröm är och svarar först: ”En stuga på landet...” Och sedan i ett nytt svar: ”Eller kanske mer: ett litet hus vid havet.”

– Det var ett skämt och sedan var det en massa folk som hörde av sig, säger Sofia Mirjamsdotter och fortsätter:

– Det var ogenomtänkt, mitt syfte var inte att tigga pengar, hävdar hon.

Samtidigt lade hon ut sitt swishnummer så folk kunde skicka pengar, vilket de också gjorde.

– Det var bara jättedumt, säger hon och förklarar att hon tog bort inläggen i fredags.

Fick in 2000 kronor

Hur mycket pengar fick du in?

– Jag vet inte exakt men cirka 2000 kronor.

Vad ska du göra med de pengar som kommit in?

– Jag tänker höra av mig till de som skickat pengar och höra om de vill ha tillbaka pengarna och annars skänker jag pengarna till något, säger Sofia Mirjamsdotter.

Expert på sociala medier

Sofia Mirjamsdotter är en ofta anlitad expert när det gäller sociala medier och belönades med Stora journalistpriset 2011 som ”Årets förnyare” och är också ordförande för Publicistklubben i Södra Norrland.

Hennes arbetsgivare vill inte kommentera uppropet på Twitter.

– Jag kommer inte att diskutera det privata förehavandet, säger Karin Näslund som är chefredaktör på Sundsvalls Tidning, när vi frågar om det är lämpligt att en person som är opinionsbildare och journalist ber sina följare om att skänka pengar till ett hus.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer