Josefine Lundgren, Saga Malm och Lisa Svensson på journalistprogrammet vid Mittuniversitetet belönades med föreningen Grävande journalisters pris Studentspaden för sin granskning av sexuella ofredanden mot unga på appen Wordfeuds chatt. Foto: Elin Thornberg.

Journaliststudenternas granskning belönades med ”Studentspaden”

Uppdaterad
Publicerad

De tre studenternas avslöjande fick stort genomslag och i helgen fick de ta emot föreningen Grävande journalisters prestigefyllda pris ”Studentspaden”.

Det var under vårvintern Lisa Svensson, Saga Malm och Josefine Lundgren, vid journalistprogrammet Mittuniversitetet, kunde publicera sin granskning ”Sexfeud”. Den fick spridning långt utanför universitetets gränser och handlade om män som sökte kontakt med unga flickor via det till synes harmlösa korsordsspelet Wordfeud.

SVT Västernorrland träffade dem under våren där de berättade om sitt arbete.

En längre artikel om granskningen publicerades också av SVT inrikes.

Lisa, Saga och Josefine har nu tagit examen. Josefine Lundgren har flyttat tillbaka till hemstaden Östersund och jobbat på P4 Jämtland och båda Jämtlandstidningarna.  Lisa Svensson har fortsatt till SVT och Uppdrag Granskning. Saga Malm fortsätter studierna, men nu i Uppsala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.