Julia Krusberg som strejkade i Härnösand berättar om sina val för att förbättra för klimatet. Även Lina Eman och Sebastian Rasmusson SSU, hörs i videon. Foto: Hans Lindblom SVT

Julia i Härnösand strejkar för klimatet

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen strejkades det för klimatet på många håll i världen och länet. I Härnösand samlades unga som gamla för att delta i Global Strike for Future.

En av de som deltog i klimatstrejken på Torget i Härnösand var Julia Krusberg. Att hon missade skolan under fredagen bekymrade henne inte. 

– Det här är mycket viktigare. Men jag tror att vi hade kunnat vara fler om det var en demonstration istället för en strejk, säger hon.

I klippet berättar hon hur hon själv gör för att leva mer klimatsmart. Fler röster hörs också i videon.

Runt 100 personer hade samlats på Torget i Härnösand för att uppmärksamma klimatfrågan Foto: SVT

SSU:s ordförande i Härnösand, Sebastian Rasmusson (S), som höll tal på torget menar att det i debatten fokuseras för mycket på individen och för lite på storföretagens utsläpp.

– Klimatet är vår tids ödesfråga. Det handlar om min generations framtid, säger han SVT.

Även i Örnsköldsvik, Ånge, Kramfors och Sundsvall manifesterades det för klimatfrågan under fredagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer