Elever strejkar för klimatets skull i Örnsköldsvik Foto: SVT

Örnsköldsvikselever: ”Vi vill att politikerna ska se oss”

Uppdaterad
Publicerad

I mer än 1 200 städer runt om i världen genomförs ”Global strike for future”, en global strejk för klimatet. På stora torget i Örnsköldsvik samlades runt 100 personer under fredagseftermiddagen.

Bakgrunden till dagens klimataktion är Greta Thunbergs klimatstrejk utanför Riksdagen i Stockholm varje fredag. Ett tilltag som har uppmärksammats internationellt. På flera håll i länet, däribland Örnsköldsvik gick det att hitta ungdomar som valde att strejka i snömodden framför att gå i skolan i dag.

– Vi vill att politikerna ska se oss för en gångs skull. Det är vår och våra barns framtid det handlar om och vi vill att de ska ha en framtid som är värd att leva, säger Emelie Höglund.

"There is no planet B", var budskapet från ungdomarna i Örnsköldsvik Foto: SVT

De har suttit under konstverket ”Sörköraren” sedan halv tio. Innan dess besökte de kommunhuset för att försöka få politikernas uppmärksamhet.

– Vi vill i alla fall försöka få dem att se oss, säger Jennifer Skopac.

Emelie berättar att de har fått en del kritik för att de uppmanat elever att delta vid strejken. Annars har det varit mest positiva kommentarer från förbipasserande under dagen.

– Vi känner ändå att vi gör någonting som är bra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer