Junselevargen spårlöst försvunnen

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha genomfört ett omfattande spårningsarbete under flera dagar konstaterar länsstyrelsens spårningspersonal att junselevargen och den hane hon gått tillsammans med inte finns i vargarnas revir.

Vargparet är spårlöst försvunna och det finns inte heller några rapporter om att de varit på annat håll. Det är nu mer än en månad sedan säkra spår efter vargarna observerades och frågan om vad som hänt paret blir allt mera befogad.

Junselevargen blev rikskänd efter att den flyttats söderut fyra gånger för att undvika problem för renskötseln men återvänt varje gång. Vargtiken bär på gener från öst som anses viktiga för den svenska vargstammen vilket är bakgrunden till att stor möda lagts på att försöka flytta vargen.

När inte försöken att flytta junselevargen gav önskvärt resultat beslutade Naturvårdsverket om skyddsjakt på vargtiken efter begäran från berörd sameby. Ett beslut som överklagades av flera naturvårdsorganisationer och ledde till att jakten stoppades. I förra veckan meddelade Förvaltningsrätten i en dom att Naturvårdsverkets beslut om skyddsjakt på vargen var riktigt men någon jakt i vår är i nuläget inte aktuell eftersom den utsatta jakttiden gått ut. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ryssvargen

Mer i ämnet