”Det var fruktansvärt” Visa alla (3)
Visa alla (3)

”Jag trodde inte vi skulle klara det”

Uppdaterad
Publicerad

Nattåget från Stockholm till Östersund/Storlien spårade ur i höjd med Stöde, fyra mil väster om Sundsvall, vid sextiden på måndagsmorgonen. Ulrika Holmlund vaknade upp i chock, ”Det var fruktansvärt”.

Det rör sig om fyra vagnar som spårat ur. Två av dessa har helt lämnat rälsen och lutar betänkligt. Ambulans och två styrkor från räddningstjänsten arbetade med räddningsarbetet. Flera av passagerarna klagade på nack och ryggsmärtor. Enligt SJ fördes fjorton personer till Stöde vårdcentral med lättare skador och en till Sundsvalls sjukhus. Ett fyrtiotal passagerare evakuerades från de urspårade vagnarna. Omkring 132 personer var inbokade på tåget.

En av dem var Joanna Karlsson från Kalmar.

– Vi låg och sov och plötsligt började vagnen hoppa och vi hörde en massa ljud. Sedan åkte jag in i väggen och det blev knäpptyst, säger Joanna till SVT Mittnytt.

”Det var fruktansvärt”

För Ulrika Holmlund från Ås var uppvaknandet chockartat:

– Det var fruktansvärt, jag trodde inte vi skulle klara det faktiskt. Jag skrek rätt ut eftersom det kändes som hela vagnen skulle välta. Vi försökte hålla oss fast och sedan blev allt tyst och svart och vi kände hur vi började vicka mer och mer. Men sedan tog det stopp mot en stor stolpe, säger Ulrika när SVT träffar henne i Östersund dit passagerarna bussats.

Evakuering komplicerades

– Vagnarna är utrymda, en person som med nacksmärtor fick tas ut med nackkrage, säger Ellinor Fransson, inre befäl på Räddningstjänsten.

Evakueringen av den svårast skadade personen komplicerades av att vagnarna lutade.

Reparationerna tar flera dagar

Det är just nu totalstopp i tågtrafiken på sträckan. Tåget höll cirka 70 km/h när de bakersta vagnarna av okänd anledning gick av spåret. Vagnarna har rivit upp en stor del av rälsen vid olycksplatsen. Enligt Trafikverket kommer sträckan att vara avstängd till på onsdag.

Mycket kallt

Det var nitton minusgrader på platsen och de evakuerade fördes till en uppvärmd lokal nära olycksplatsen och bussades sedan därifrån. Passagerare i övriga vagnar fick vänta ombord på tåget.

– Vi fokuserar på resenärerna och de som behöver stöd, säger Dan Olofsson, pressinformatör på SJ.

Det är enkelspår på platsen där tåget spårade ur. Olyckan kommer att medföra störningar i trafiken.
– Under dagen kommer det att vara stopp på linjen och resenärer kommer att få åka buss, säger Dan Olofsson.

Avspärrat

Området är nu avspärrat eftersom de urspårade vagnarna skadat stolpar och kontaktledningarna. Haverikommisionen har även utfärdat röjningsförbud på platsen eftersom man vill bevara eventuella spår som kan klargöra olycksorsaken.

Olycksdrabbad kurva

Det är inte första gången en tågolycka inträffar på den här platsen. 1987 körde ett tåg in i ett väntande persontåg i samma kurva och två personer omkom. Även då rådde stark kyla.

Tågen går annan väg

Nattåg 71 som ikväll ska avgå från Storlien (vilket normalt går till Sundsvall för vidare färd mot Stockholm/Göteborg) kommer att ersättas med sittvagnståg och buss del av sträckan. I Sundsvall väntar nyinsatta sov- och liggvagnar. Nattåget från Göteborg via Stockholm mot Storlien går annan väg. Från och med tisdag kommer nattågstrafiken att gå annan väg till dess spåret i Stöde åter kan öppnas meddelar SJ.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tågurspårning i Stöde

Mer i ämnet