Kamratstödjare anställs inom psykiatrin – framgångsrik modell på Nya Zeeland

Publicerad

Nu satsar psykiatrin i länet på att anställa tidigare patienter som en hjälp i vården. Något som visat sig framgångsrikt på andra håll i världen och även testats i andra län i Sverige.

– Det handlar om personer med egen erfarenhet av psykisk ohälsa och som återhämtat sig. De kan vara en väldigt viktig resurs för våra patienter inom psykiatrin, säger Kristina Mårtensson som är verksamhetschef inom vuxenpsykiatrin i Västernorrland.

Region Västernorrland startar i liten skala och söker nu två personer på deltid som ska jobba inom psykiatrin som så kallade peer supporters.

Hjälp till självhjälp

– Tanken är inte att man ska göra vårdpersonalens jobb. Det kan handla om att få vardagen att fungera och att ha till exempel samtalsgrupper och självhjälpsgrupper.

Kristina Mårtensson, chef på vuxenpsykiatrin i Västernorrland Foto: Anna Beijron SVT

Rollen är helt ny i länet och de tre som får anställningarna ska först få utbildning, liksom den ordinarie personalen.

Svårt med finansiering

Hon säger att den svåraste biten varit att ordna finansiering för tjänsterna. Men projekten kommer att löpa i två er, enligt jobbannonserna.

– Den som ska jobba som peer supporter måste ju få lön och nu har vi fått patientsäkerhetsmedel så att vi finansierar lönerna i åtminstone ett år, säger Kristina Mårtensson.

Behövs komplement i sjukvården

Hon tror att modellen även skulle kunna fungera inom den övriga vården.

– Jag tror att man kan ha nytta av att träffa människor med egen erfarenhet av ohälsa även i den somatiska vården, oavsett vad man drabbats av, säger Kristina Mårtensson.

Vad är PEER support?

Visa

PEER står i Sverige för Personlig Egen Erfaren Resurs, i engelskan betyder peer jämlikar.

Det handlar om en ny yrkesroll inom svensk hälso- och sjukvård- en professionell kamratstödjare. 

Satsningen innebär att personer med egen erfarenhet av psykisk ohälsa eller funktionsnedsättning blir professionellt verksamma för att stötta brukare/patienter i deras återhämtning. 

Peer support har under de senaste tio åren utvecklats och implementerats i stor skala runtom i världen. I USA har närmare 30 delstater ett omfattande program för peer support och i länder som England, Holland och Nya Zeeland är modellen väl etablerad.

(källa: Nationell samverkan för psykisk hälsa)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer