”Det kan inte uteslutas att det påverkar älgarna men inte heller uteslutas att det inte gör det”, säger den norska professorn Barbara Zimmermann. Foto: privat & SVT

Kan älgarna påverkas av tv-produktionen?

Uppdaterad
Publicerad

Det kan varken uteslutas eller bekräftas att älgarna som ska passera Ångermanälven kan bli störda av tv-produktionen ”Den stora älgvandringen”. Det säger den norska forskaren Barbara Zimmermann och menar att det krävs forskning för att veta säkert.

Barbara Zimmermann är professor vid institutet for skog- og utmarksfag på campus Evenstad i Norge. Hon leder forskning om stora djur, bland annat älg.

SVT Västernorrland har tidigare ställt frågan om i vilken utsträckning de aktiviteter och riggningar av utrustning kring tv-produktionen av det ”Den stora älgvandringen” kan påverka älgarnas rörelser och det minskade antalet simmare vid Kullberg, till älgforskare vid SLU. Där vill man framförallt förklara minskningen med den minskade älgstammen.

Nyansera bilden

För att ytterligare nyansera bilden ställde vi även frågan om det kan uteslutas att tv-produktionen kan påverka till Barbara Zimmermann.

Barbara Zimmermann konstaterar att människan är älgarnas huvudsakliga fiende och att studier visat att mänsklig aktivitet, till exempel att arbete vid en vindkraftpark, påverkar älgar.

Saknas forskning

När det gäller kamerorna och tv-produktionen vid Kullberg tycker hon att det är svårt att ge ett entydigt svar eftersom det inte finns någon egentlig forskning att luta sig mot.

– Det kan inte uteslutas att det påverkar älgarna men inte heller uteslutas att det inte gör det, säger hon.

Barbara Zimmermann tycker samtidigt att frågan är intressant och borde studeras närmare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.