Foto: privat

Kadaver som hittades var en hund

Uppdaterad
Publicerad

Det kadaver, som såg ut att vara ett hunddjur, som hittades söder om Junsele under torsdagen var en hund och inte en varg. Spekulationerna om att det skulle kunna vara den försvunna Junseletiken stämmer alltså inte.

Det var en privatperson som påträffade kadavret vid Kilforsens kraftverk söder om Junsele, enligt Stefan Tågestad, som jobbar för länsstyrelsen i Junseleområdet. Först var det oklart vilket djur det var, men en undersökning som Tågestad gjorde under eftermiddagen visade att kadavret var en hund, och definitivt ingen varg.

Spekulationer

Spekulationer om att det skulle kunna vara lämningarna efter Junselevargen tog snabbt fart på olika hemsidor. Junselevargen, som vid ett flertal tillfällen flyttades söderut men hela tiden återvände norrut, försvann i början av 2014 och har varit spårlöst försvunnen sedan dess.

Ryssvargen

DNA-analys

Kadavret ska vara starkt förruttnat, men till viss del fanns djurets päls kvar vilket gav en möjlighet att med DNA-analys fastställa om det var en varg eller inte. Enligt tidningen Jakt och jägare har fyndet polisanmälts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ryssvargen

Mer i ämnet