Kassako för Norrporten

Uppdaterad
Publicerad

I Sundsvall ägs till och med stadshuset av Norrporten och här drar fastighetsbolaget in miljoner på en av stans mest exklusiva fastigheter. Kommunen betalar själv tre miljoner för att hyra in sig i sitt eget gamla hus.

Det är december 2007 när den kritiserade affären görs upp inför ett pressuppbåd i stadshuset. Med ett pennstreck köper Norrporten Sundsvalls stadshus för 12,7 miljoner. Idag har fastigheten ett bokfört värde på 65 miljoner. Marknadsvärdet kan ligga runt 100 miljoner.

Demokratins hemvist

Norrporten

Norrporten har dessutom en säker hyresgäst, Sundsvalls kommun som betalar nära tre miljoner för att hyra in sig i lokalerna. Kommunen betalar 1,5 miljoner i hyra för Näringslivsbolaget och Visitor Center. Dessutom betalar kommunen intrångsersättning för att få använda spegelsalen och konferenslokalerna en trappa upp i huset. Totalt handlar det om kommunala hyror till Norrporten på nära tre miljoner.

En gång i tiden var det hemvist för den kommunala demokratin i Sundsvall. Idag får vi lyssna till kommunalrådets försvar av affären.

Renoveringsbehov

– När vi beslutade att genomföra affären fanns det ett stort renoveringsbehov och vi ansåg inte att kommunen hade råd att lägga ner de pengar som krävdes. Nu har vi fått ett hus som öppnats upp för allmänheten och som innehåller utrymmen för näringslivsbolaget och Visitor center. Jag är nöjd med lösningen, säger kommunalrådet Magnus Sjödin (M)

Mittnytt: Men det har väl också blivit en bra affär för Norrporten?

– Det antar jag. De har givetvis gått in i den här uppgörelsen för att tjäna pengar. Självklart.

Stadshuset ingår nu i ett Norrportenbolag som till 91 procent ägs av Norrporten och till nio procent av Sundsvalls kommun.

Nära samarbete

Kommunens näringslivsbolag tillhör hyresgästerna och näringslivschefen Anita Öberg hyllar samarbetet mellan kommunen och fastighetsbolag som Norrporten.

– Vi har ett gemensamt intresse av en levande stadskärna och det höjer också fastighetsvärdet i stan, säger hon.

Mittnytt: Men det är väl ingen kommunal angelägenhet att verka för ökade fastighetsvärden?

– Nej men det blir en följd av samarbetet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrporten

Mer i ämnet