Katende klar för OS

Uppdaterad
Publicerad

Efter 3-0 mot sydafrikanen Luvuyo Sizani är Sundsvallsboxaren Kennedy Katende klar för OS i Rio i sommar. Han kommer att tävla för sitt hemland Uganda.

För ett år sedan återupptog Kennedy Katende sin boxningsskarriär efter ett uppehåll på tre år och under de senaste dagarna har han varit i Kamerun för de afrikanska OS-uttagningarna. Kennedy Katende förlorade semifinalmatchen mot algeriern Abdelhafid Benchabla men vann matchen om tredjeplatsen i turneringen.

Merit för boxningsklubben

Därmed tog Kennedy Katende en av de tre platser som Afrika har tilldelats i OS-turneringen i lätt tungvikt.

– Fantastiskt skojigt. Även om Kennedy kommer att boxas för Uganda är det en fantastisk merit för Sundsvalls Boxningsklubb. Han är en makallös ambassadör för boxningssporten, säger Christer Starrin, Sundsvalls Boxningsklubb till SVT.

Kennedy Katende provat en karriär som proffsboxare och har även tidigare OS-meriter. För åtta år sedan deltog han vid OS i Peking men då som representant för Sverige. Att han nu tävlar för hemlandet Uganda beror enligt Starrin på hans långa uppehåll från boxningen. Kennedy Katende är bosatt och har familj i Sundsvall.

”En boxare med grym rutin”

Frågan är vilka chanser han har till en framskjuten placering i Rio de Janeiro?

– Svårt att säga men Kennedy har en grym rutin och nu har han gott om tid att förbereda sig på bästa sätt, säger Starrin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.