Foto: TT / Silvia Izquierdo

Katt-chatt: Hur ska problemet med hemlösa katter lösas?

Uppdaterad
Publicerad

Flera djurhem vittnar om en ökning av hemlösa katter i Västernorrland. Trots nya hårdare regler har situationen till synes förvärrats under senare år.

Många har bidragit med inlägg här i vår chatt under måndagen och tisdagen. Nu rundar vi av chatten – tack för visat intresse!

Hur ska problemet med hemlösa katter lösas? Tyck till här!

Chatten är stängd, tack alla för erat engagemang!

/Kristin, redaktör

Jenny • Att kalla sej djurvän och samtidigt påstå att alla katter kan trivas som innekatter...
Tänk efter.
Med lite erfarenhet ,och empati, ser man ganska snabbt att en del individer trivs bättre inne ,medans andra blir deppiga och nästan ber om att få Dö hellre än att leka med tofsar på spön som nån snäll tant kutar runt med...Sorry.

Ann-Britt Wallin • Min svarta Saga köpte jag från Djurskyddet i Östersund. Hon kom från en sk kattkoloni. Hon är hos mig innekatt i stort hus med många möjligheter till aktivitet. Får gå ut på små promenader i sele och koppel. Det är absolut kattvänligt. Det är många tråkigheter hon slipper i och med att hon är innekatt ex slagsmål med andra katter, inälvsmask, fästingar och trafikfaror. Har katten sysselsättning och stimulans är det absolut okay att vara innekatt.

ann !mari ! • krav ! 5000 , 10000 kronor för en kattunge så kanske den blivande ägaren förstår. ett värde på katten!

Ulrika • Otroligt okunnigt art påstå att innekatter är djurplågeri Johan.
Det handlat om träning och positv förstärkning. De flesta katter ogillar sele i början . Så självklart kommer katten lägga sig på golvet och vägra röra på sig i början

Ulrika • Att ha innekatt är inte djurplågeri . Kattanppasar man,har flera resurser samt leker dagligen mår innekatter alldeles utmärkt .
Utekatter blir dagligen påkörda sen sitter dessa ägare och kallar bilister för mördare . Även om det finns folk som kör förfort så var det ju inte de som släppte ut katterna . Det är väldigt lätt att skylla på andra när man gjort ett val.

Sen finns det rätt många faror, som hundar, människor ,rovdjur, att katter blir instängd och dör under plågsamma smärta .

Jag vet vad jag kan göra för att göra mina inneker friska och lyckliga . Finns många innekatter som får komma ut i sele och koppel samt fina rastgårdar med många möjligheter till klättrande och spana .

Ken • Eftersom katter är en invasiv djurart finns det bara en lösning på problemet. Katter skall vara inomhus eller ledas runt med koppel i utemiljö. Lösspringande katter borde likvideras.

Åsa Nordius • Lagen är tandlös, jag förstår inte vad man är rädd för. Om skälet är att det är svårt att kontroller käns det som en undanflykt. Om man skriver ska i s f bör har vi som värnar om katter möjlighet att anmäla personer som inte tar hand om sina katter enligt intentionen. Nu leder det ingen vart, de som missköter sina katter kan fortsätta med det utan att något händer trotts att de blir anmälda av flera personer.
Jag tror att enda lösningen är att lagen blir mycket tydligare och mera stringent.

KatteMatte • Okunnighet är att tro att katter inte trivs inomhus. Att få katter att trivas inne handlar om att genom korrekt kunskap och lyhördhet för individen erbjuda en stimulerande miljö anpassad till deras behov och beteenden. Och exempelvis krydda tillvaron med säker och grannskapsvänlig utevistelse i koppel eller rastgård.
Vi kan ändå inte längre erbjuda katter en, för dom, naturlig miljö. Enbart bilen har gjort det omöjligt att säkra katter en trygg "frihet". Därtill kommer ett otal andra onaturliga hot och på de flesta ställen för lite plats för deras revir.

Kerstin Sjölund Eriksson • Steg 1: Registrering, chipmärkning, samt kastrering av katter, som inte går i kontrollerad avel ska vara ett krav. Okastrerade katter ska inte vistas utan uppsikt utomhus.
Steg 2: Vi måste jobba bort myten att en katt har nio liv o klarar sig själv o att det ligger "i kattens natur" att vistas utomhus och fånga råttor. Detta är en myt till nackdel för katten. Vilka andra husdjur släpps ut utan tillsyn!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.