Margareta Nyström med delikatessen som följt henne genom större delen av livet, 30 gram exklusiv rysk kaviar. Sparad som ett minne av en minst sagt annorlunda tävling 1966. Foto: Ylva Holmgren

Margareta har sparat delikatessen – i 54 år!

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått 54 år sedan Margareta blev vinnare i en galen tävling. Hon fick då chansen att få rensa en matbutik på 10 minuter. En sak bestämde hon sig för att spara från räden – en burk exklusiv rysk kaviar. Nu blir hon och burken tv-kändisar.

Hon har sparat burken i 54 år nu, Margareta Nyström, en liten exklusiv produkt som innehåller 30 gram rysk kaviar. Från början hade hon fyra stycken, men en gav hon bort till en gammal barndomsvän och två andra har gått åt. Men den här sista, den har blivit kvar. 

Vi tar den här historien från början:

Margareta Nyström var fotograf på Sundsvalls Tidning när hon en dag i mitten av 60-talet såg en annons från ett företag som tillverkade läskedrycker. Det handlade om en tävling med sommarbildstema.

Förstapriset var furstligt – vinnaren fick plocka åt sig så mycket hen kunde i en livsmedelsbutik, på 30 minuter!

Slog vinnaren – rejält

Margareta vann inte, men tog hem tredjepriset, som var tio minuter. Men ärligt talat får man nog ändå betrakta henne som totalvinnare, för medan förstaprisvinnaren, fru Greta Knutsson, 59, i Malmö plockade hem varor för 4 117 kronor, så lyckades Margareta samla ihop ett varuberg värt drygt 5 363 kronor – på en tredjedel av tiden!

En riktigt ansenlig summa för en storhandling – omräknat i dagens penningsvärde värt strax under 50 000 kronor.

I tidningen Expressen uttalade sig vinnaren i tävlingen, fru Knutsson, efteråt och tillstod att hon nog kunnat lägga rabarber på ännu fler varor under sina 30 minuter, men hon hade inte velat rusa genom butiken; ”Det hade sett illa ut”, förklarade hon för tidningens utsände.

Fjärde november 1966 – mellan 17.40 och 17.50

Margaretas jackpot skulle rassla ut den 4 november 1966.  Tio minuters fri tillgång till en matbutik, alltså. Två kontrollanter från den arrangerande läskedrycksfabriken fanns på plats och tiden var noga utsatt; mellan 17.40 och 17.50,  inte en minut mer.

Margareta insåg redan tidigt att hon nog behövde en plan och invigde handlare Berggren på Ekolivs på Bergsgatan i sitt upplägg. Han gick med på planen som gick ut på se till att lägga fram de just de varor Margareta i förväg tänkt sikta in sig på. En win-winsituation skulle man väl säga idag.

”Jag var väldigt fokuserad”

Minns du känslan när du stod och väntade på att få rusa igenom butiken?

– Ja, det var fantastiskt roligt, säger Margareta och skrattar. Jag var väldigt fokuserad på vad jag skulle göra.

Hon har nogsamt sparat listorna på alla de varor hon lyckades få med sig, och där hittar man bland annat 49 burkar Premiärkaffe, a 10:50:-, oxfiilé i parti och minut, ett lager burkar med dillkött, kåldolmar, sjömansbiff och kalops.  Ansjovis, ostar, julskinka... bland mycket, mycket annat.

På listorna finns hummer, krabba och exklusiva chodladkartonger noga redovisade. Mat, kort sagt, i mängder.

Gav bort mycket

– Vi levde billigt i flera år, säger Margareta och berättar att familjen hyrde frys för att få plats med allt.

All vinstmat åt familjen inte upp själva, mycket gavs bort till vänner och släktingar.

Men idag, 54 år senare, återstår det alltså en vara: Burken med 30 gram rysk kaviar. Familjen har flyttat flera gånger genom åren, och kaviarburken har fått flytta in ett antal olika kylskåp, men hela tiden oöppnad.

Burken och Margareta blir TV-kändisar

Varför har du kommit att spara kaviaren genom alla år?

– Ja, jag tyckte helt enkelt att det var festligt att kunna ha den kvar, säger Margareta.

Nu hamnar dessutom både Margareta och hennes kaviarburk i tv.  Ett intervju med Margareta kan ni se i programmetLandet Runt klockan 18.15 idag, söndag.

Det missar ni inte, va?  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.