Kim Eriksson från Sundsvall satt sju år i thailändska fängelser, bland annat i ökända Bangkwang i Bangkok. Sedan i fjol avtjänar han fängelsestraffet i Sverige. Foto: TT / arkiv

Kim från Sundsvall får byta thailändskt fängelse mot svenskt

Publicerad

För sju år sedan sattes Sundsvallsbördige Kim Eriksson, 37, i fängelse i Thailand för produktion och innehav av metamfetamin. Han får nu komma hem till Sverige och avtjäna resten av straffet – som dessutom mildras.

Kim Eriksson Sirawan dömdes i september 2011 för produktion och innehav av 53 gram metamfetamin i Bangkok, Thailand. Straffet var döden men enligt praxis får utlänningar automatisk livstidsdom i stället, i praktiken 45 års fängelse. Sundsvalls Tidning skriver nu att Kim Eriksson ska överföras till Sverige.

– De känns bra, jättebra, framförallt för familjens skull. Han kommer närmare och vi vet att han har en säng att sova på, säger mamma Åsa Eriksson till tidningen.

Sov på stengolv

Under tiden i Thailand har Kim Eriksson suttit i flera ökända fängelser, bland annat Bang Kwang, ofta kallat Bangkok Hilton. Ibland i en cell tillsammans med 60 andra och han har även fått sova direkt på stengolv. Nu får han dessutom en förkortning av straffet, till 18 år.

37-åringen själv har hela tiden hävdat sin oskuld och anser sig blivit utsatt för en brottsprovokation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.