Daniel Kindberg hävdar att han är oskyldig Foto: SVT

Daniel Kindberg inför domen: ”Jag är oskyldig”

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen kommer domen i ett av årets mest uppmärksammade rättsfall i vårt län. Då får vi veta om Daniel Kindberg gjort sig skyldig till en avancerad bluff i syfte att gynna allsvenska Östersunds fotbollsklubb.

Domen meddelas i Ångermanlands tingsrätt efter att rätten tagit sig en ovanligt lång betänketid. Det är nu fem veckor sedan rättegången avslutades efter 13 rättegångsdagar.

Kindberg vädjade

Efteråt var det en tagen Daniel Kindberg vi träffade. Han hade precis innan avslutningen vädjat till åklagaren att inte överklaga domen om det skulle bli ett frikännande.

Ekobrottsmålet mot Daniel Kindberg

– Ja, det här vill jag inte uppleva igen, det har varit jobbiga dagar, sa han till SVT.

Mycket står på spel. Åklagaren har yrkat på långa fängelsestraff för Daniel Kindberg och hans medåtalade – Sollefteåföretagaren och Peabmannen – som dessutom riskerar ett drygt skadestånd. Östersundshem och Peab har krävt att de tre männen, solidariskt, ska betala ett skadestånd på 20 miljoner kronor för den ekonomiska skada bolagen åsamkats.

Tre personer – tre nyckelfigurer

Såväl åklagaren som Östersundshem och Peab menar att de utsatts för avancerad ekonomisk brottslighet. De tre åtalade har befunnit sig på nyckelpositioner som gjort det möjligt att slussa luftfakturor genom bolagen utan att det upptäcktes att det rört sig om en bluff. Daniel Kindberg har instruerat Sollefteåföretagaren att skicka fakturor som sedan godkänts av Peabmannen.

Så ser brottsupplägget ut enligt de båda åklagarna som redovisat mängder av mejl och sms som bevisning. Att de tre männen dessutom erkänt brottsupplägget i polisförhören stärker åklagarens sak.

I tingsrätten hävdade dock Daniel Kindberg och hans två medåtalade att de är oskyldiga till misstankarna och att de erkänt för polisen under press.

Självsäker advokat

Den avgörande frågan i morgon, när domen meddelas blir om åklagaren lyckats bevisa att det verkligen rört sig om luftfakturor och att jobben aldrig utförts. Daniel Kindbergs advokat, Olof Kullinger, menar att åklagarna inte lyckats med den uppgiften. Enligt advokaten krävs att varje faktura ska vara penetrerad och utredd i detalj, vilket åklagarna inte visat, menar han.

Vad Ångermanlands tingsrätt kommit till för slutsats återstår att se i morgon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekobrottsmålet mot Daniel Kindberg

Mer i ämnet