En av bilderna som ska bidragit till den unge mannen mördades. Foto: Polisen

Kindpuss slutade med döden

Uppdaterad
Publicerad

En kärleksresa till Tallinn och några fotografier på Facebook. Det var det som tros ha utlöst det uppmärksammade mordet på en ung man förra året.

Under tisdagen börjar rättegången mot de som misstänks för att ha kidnappat och mördat en 23-årig Sundsvallsbo. Förundersökningen som letts av Internationella åklagarkammaren och Polisen i Gävle är den största rörande hedersmord som gjorts i Sverige. SVT har läst delar av den och det är en grym historia om kärlek, otrohet och heder som målas upp.

Hemlig kärleksaffär

Båda gick på Komvux för att bli undersköterskor och det var så de träffades, som springvikarier på Lindgården i Sundsvall.

Han var 23 år, från Afghanistan, hon lika gammal och ursprungligen från Irak. Hon var gift och tvåbarnsmor, därför var de överens om att hålla sin kärleksaffär hemlig. Men en dag blir de sedda tillsammans i en bil av hennes make. Det blir starten på en eskalerande konflikt som slutar med döden.

Familjernas heder

Enligt den omfattande förundersökningen kom svartsjukedramat att engagera två familjer med irakisk-kurdisk bakgrund i planeringen och utförandet av mordet på den unge mannen. Det var så familjernas heder skulle återupprättas efter otrohetsaffären.

23-åringen anmäler hur han gång på gång utsätts för hot, skadegörelse och misshandel. Flera gånger gör han slut med kvinnan, och flera gånger börjar de träffas på nytt.

Kärlekssemester

I januari förra året, fyra månader innan mordet, lever den unga kvinnan tillsammans med sin make. Men efter ett allvarligt bråk lämnar hon hemmet för att, som det uppges i förundersökningen, söka skydd på sjukhuset eller hos kvinnojouren.

I verkligheten åker hon på en kärlekssemester till Tallinn med sin hemlige pojkvän och är gravid när hon kommer tillbaka.

Pris på hennes huvud

I ett anonymt tips, som senare kommer in, till polisen sägs det nu finnas ett pris på hennes huvud. Hennes make är beredd att betala 150.000 kronor till den i deras krets som dödar henne.

Hon vill döda honom

I förundersökningen kan man läsa hur förhandlingar startar mellan de båda familjerna om hur situationen ska lösas.

Det är nu som även kvinnan börjar att aktivt agera för att pojkvännen ska dödas. I ett sms till en släkting skriver hon: ”Jag ska döda honom”. Vid två tillfällen tros hon agera lockbete för att fånga in honom.

Dödsdomen

Det som slutligen utlöser mordet är när en bild från deras kärlekssemester börjar cirkulera på Facebook. Det är en oskyldig kindpuss. Den läggs ut av pojkvännen och det blir hans dödsdom.

Han har då lämnat Sundsvall men blir nu kontaktad av flickvännen igen. Hon söker upp honom i Eskilstuna där hon umgås med honom och hans familj i tre dagar innan han slutligen följer med henne till Gävle. Där kidnappas han på Slottstorget och förs bort i en väntande bil.

14 dagar senare hittas han misshandlad och strypt i Maj söder om Sundsvall.

Många åtalade

Sammanlagt nio personer har åtalats för mord och medhjälp till mord och under tisdagen inleds rättegången. Sex personer har åtalas för direkt inblandning i människorovet och mordet, ytterligare tre för medhjälp. Bland de som åtalats för själva mordet finns 23-åringens flickvän. Flera av de åtalade är släkt med varandra.

Det förekommer dessutom en tionde misstänkt person i utredningen, men han åtalas inte nu eftersom han är försvunnen och är internationellt efterlyst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kidnappningsmordet

Mer i ämnet