Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det här känns fantastiskt”, säger vd Anders Jonsson på Sundsvalls Energi om att miljötillståndet nu är klart. Foto: Pierre Ragnehag/SVT

Klart för miljardsatsningen i Korsta – miljötillstånd för två stora projekt

Uppdaterad
Publicerad

Det är den största satsningen hittills i Sundsvall – totalt närmare fem miljarder kronor. Det handlar dessutom om två stora satsningar som mer eller mindre sitter ihop: Det kommunala fjärrvärmeverket och företaget som ska producera fossilfritt fartygsbränsle.

Sundsvall ska växa och nu har Sundsvall Energi fått det avgörande miljötillståndet för att kunna öka sin fjärrvärmeproduktion – samtidigt som man ska vara en del i satsningen på en klimatneutral kommun 2030.

Mera fjärrvärme och utsläpp under havsbotten

Ny biobränslepanna och nya lager för biobränsle ska byggas samtidigt som bolaget planerar för att kunna sänka koldioxidutsläppen genom att lagra den farliga växthusgasen djupt under havet.

Industriboomen i norr

Metoden CCS, eller ”Carbon capture and storage”, är på gång på flera ställen i Sverige – i Göteborg, Stockholm, Helsingborg och Malmö, men Sundsvall ligger långt fram i utvecklingen.

– Tekniken finns men den är inte kommersiellt gångbar ännu, säger Bjarne Öberg, produktionschef på Sundsvall Energi.

Bergrum för lagring Sundsvalls fördel

Sundsvall Energi har ett trumfkort på hand genom tillgång till stora bergrum där flytande koldioxid kan mellanlagras.

Även företaget Liquid Wind har nu fått sin miljöansökan godkänd. Företaget ska bygga en anläggning för att tillverka E-metanol, fossilfritt fartygsbränsle. Fabriken ska ligga i direkt anslutning till Korstaverken för att kunna använda delar av utsläppen för sin produktion.

För Sundsvall Energi väntar nu processen för ett slutligt investeringsbeslut som väntas kunna tas av fullmäktige i februari nästa år.

Hur utsläppen hamnar under havsbotten

”Carbon capture and storage” är en metod för att lagra växthusgasen koldioxid under havet – så här går det till:

  1. Röken leds i ett filter med ett ämne som binder koldioxiden
  2. Koldioxiden hettas upp och komprimeras under högt tryck och blir flytande.
  3. Den flytande koldioxiden mellanlagras i exempelvis ett bergrum.
  4. Den flytande vätskan transporteras via pipeline eller fartyg till en plats med lämplig havsbotten.
  5. Den flytande koldioxiden pumpas ner i ett borrhål, tillräckligt djupt för att den ska fortsätta vara flytande och där den kan sugas upp av porösa lager.

Källor: Energimyndigheten, Naturvårdsverket, Vattenfall AB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industriboomen i norr

Mer i ämnet