Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Otroligt stort steg” – hör kommunalrådet Johan Andersson (C) om signeringen. Foto: SVT/Sollefteå kommun

Sollefteå kommun och Uniper överens om markavtal till flygbränslefabriken i Hamre

Uppdaterad
Publicerad

Idag signerade Sollefteå kommun och Uniper optionen på markavtalet till tänkta flygbränslefabriken i Hamre utanför Långsele. Nu är ytterligare ett steg taget mot den nya fabriken.

Optionsavtalet som signerades av båda parter tydliggjorde vilket ansvar kommunen respektive Uniper har när det kommer till marken som fabriken ska stå på. I avtalet står det också att ett köp av marken ska ske senast 2027. Enligt kommunalråd Johan Andersson (C) var det här en viktig del i processen.

– Det är ett otroligt stort steg. Man har arbetat med de här avtalen i över ett år, säger Johan Andersson.

Flygbränslefabriken i Hamre

Samtal med övriga aktörer

Innan signeringen hade kommunen och Uniper samtal med andra aktörer som behövs för att allt runtomkring ska fungera. De inbjudna var bland annat Region Västernorrland och Rise.

– Vi pratade bland annat om infrastrukturen i kommunen där alla var överens om att den måste funka för arbetspendling. Det är frågor som vi måste jobba vidare på, säger Mikael Näsström, tillväxtchef Sollefteå kommun.

Hör Johan Andersson (C) berätta vad signeringen innebär och vad som händer om någon av parterna drar sig ur projektet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flygbränslefabriken i Hamre

Mer i ämnet