Ny köpare har visat intresse för Östavall sågen Foto: Barbro Sellin/SVT

Sågen i Östavall läggs ner och säljs

Uppdaterad
Publicerad

Nu står det definitivt klart att Östavallsågen i Ånge kommun läggs ner. Hoppet om att nya ägare skulle kunna driva den vidare är därmed ute. Den nuvarande ägaren Norra skog har i stället slutgiltigt beslutat att sågverket ska styckas upp och säljas till utländska aktörer.

Både de anställda och kommunledningen i Ånge fick beskedet under måndagen.

Beskedet från Norra skogs ledning är att det sedan några veckor tillbaka är klart att sågen ska monteras ner och säljas i delar, och att en utländsk aktör köper huvuddelen av sågverkets inkråm.

Östavallssågen

”Otydliga”

Ånges kommunalråd Erik Lövgren (S) säger till Sundsvalls Tidning att han tycker att Norra skogs ledning varit otydlig under processens gång.

– Dels att de säger olika saker hela tiden, dels att de tror att nya ägare skulle vara så dåliga på att skaka fram virke. ”De kan inte driva sågverk för vi har inte kunnat driva sågverk”, lite så. Det är en anmärkningsvärd åsikt, säger Erik Lövgren bland annat till tidningen.

”De har lurat oss”

Hoppet om att sågen trots allt skulle kunna räddas kvar på orten genom ett inträde av nya ägare har länge funnits hos de anställda. I dag är många besvikna och upprörda.

– De har lurat oss helt enkelt, säger Stig Sylvesson till Sveriges Radios P4 Västernorrland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Östavallssågen

Mer i ämnet