Klart: Sollefteå kommunfullmäktige röstar om ny kommunstyrelse – fast längre fram

Uppdaterad
Publicerad

Det blir en ny sammansättning av kommunstyrelsen i Sollefteå. Men inte än.

Under måndagseftermiddagen beslutade fullmäktige att frågan ska beredas – av kommunstyrelsen. Beslut kommer att fattas på ett fullmäktigemöte framöver.

Sollefteå har fått rekordmånga avhoppare, s k politiska vildar, och det här har ändrat förutsättningarna i kommunpolitiken.

Den trio partier som styrt sedan förra valet, V, C och VI har tappat sin övervikt.

De sex partilösa har drivit frågan om omval till kommunstyrelsen och har backats upp av kommunens största parti, socialdemokraterna.

Vid ett extrainsatt kommunfullmäktigemöte under måndagen var tanken att välja om kommunstyrelsen så att sammansättningen speglar fördelningen i fullmäktige.

Inget omval – för stunden

Men något omval blev det inte under måndagens möte. Först måste frågan beredas, hanteras, av kommunstyrelsen, annars skulle valet bli olagligt, menade kommunalrådet Johan Andersson (C).

Andersson menade också att det krävs att en ny majoritet tar över för att man ska kunna välja om kommunstyrelsen, men den tolkningen av kommunallagen fick mothugg.

Men hur snabbt kan den klubbade beredningen gå?  Ett förslag ställdes om att sätta en deadline: omröstning redan vid nästa kommunfullmäktige den 20:e december, men förslaget föll med en enda röst.

Nu kan den sittande kommunstyrelsen bestämma takten i den här processen.

Bör gå snabbt, menar ordföranden

Ordföranden i kommunfullmäktige, den numera partilösa Gunilla Fluur (-) menar att beredningen inte behöver ta särskild lång tid alls;

– Det bör kunna göras snabbt, säger hon.

Hon räknar med att en omöstning kan ske antingen strax före jul eller vid första fullmäktigemötet nästa år.

Sist, den viktigaste frågan: vilka konsekvenser kan omröstningen få?

Ja, troligen att att de sex partilösa får en plats i kommunstyrelsen – och att vågskålen därmed tippar över.

Det finns 15 platser – hittills har C, V och Västra haft åtta av platserna, men efter valet krymper det till sju.

Och majoritetsläget är borta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.