De mycket höga flödena i de mindre vattendragen har lett till översvämningar bland annat i Stigsjöområdet väster om Härnösand. På vissa håll ligger vägavsnitt helt under vatten. Foto: Hans Lindblom SVT

Klass 2-varning i hela länet

Uppdaterad
Publicerad

Nivåerna i länets vattendrag fortsätter att stiga på många håll och nu har SMHI uppgraderat klass 2-varningen till att gälla i stort sett alla små och medelstora vattendrag i hela Västernorrland. Inte minst väster om Härnösand är läget besvärligt.

Att årets vårflod är den svåraste på många år är det ingen tvekan. Och ännu fortsätter vattnet att stiga.

Den som kör längs väg 708 norrut mot Stigsjö väster om Härnösand tvingas passera en sträcka som ligger under vatten.

I Stigsjö brast en av dammluckorna under helgen och där fortsätter smältvatten att forsa fram utan att avta.

Klass 2-varning gäller nu för större delen av Västernorrland. Undantagen är – i nuläget – de nordvästligaste delarna av länet plus de stora vattendragen.

Uppdatering senare i dag

Vakthavande hydrolog Sara-Sofia Asp vid SMHI berättar att man precis håller på att inventera läget för en ny uppdatering strax efter lunch.

– Men klass 2-varning gäller nu för i stort sett alla små och medelstora vattendrag i Västernorrland, bekräftar hon.

Inte helt otippat så är det snömältningen som ligger bakom de kraftigt ökade vattennivåerna i länet.

– Än så länge har vi inte utfärdat någon varning för de större vattendragen. Men vi får se hur läget är senare i dag, säger Sara-Sofia Asp.

Kulmen inte nådd

När kommer de höga flödena att kulminera?

– Svårt att säga. Men det kommer i vart fall att vara höga flöden under större delen av den närmaste tiodagarsperioden. Åtminstone i en vecka till.

Definition för varning klass 2 mycket höga flöden lyder som följer:

”Mycket höga flöden i vattendrag på en nivå som uppkommer i snitt mellan vart tionde år och vart femtionde år. Översvämningsproblem på utsatta ställen. Om prognosen ändras till ännu kraftigare flöden uppdateras varningen till en högre varningsklass.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.