Anna-Karin Rudberg, enhetschef Laro-mottagningen Foto: SVT

Kliniken: ”Helt galet, men polisens ansvar”

Uppdaterad
Publicerad

Enhetschefen för Laro-mottagningen ser allvarligt på narkotikahandeln i sjukhusets entré. – Det är helt galet, men det är polisens sak att ingripa, säger enhetschef Anna-Karin Rudberg Larsson till SVT.

Det är legalt förskrivna läkemedel som blir en del av narkotikahandeln bara minuter efter att patienterna lämnat LARO-kliniken på Sundsvalls sjukhus.

– Vi är inte helt blåögda och inser givetvis att det finns en risk att läkemedel läcker ut på den illegala marknaden, men vi gör vad vi kan för att det inte ska ske, säger Rudberg Larsson.

Hämtar doser

I länet finns 150 opiatberoende patienter som är knutna till kliniken. Det är heroinmissbrukare som erbjuds rehabilitering med stöd av läkemedel som till en början ges i dagsdoser på kliniken. Under de tre första månaderna får patienterna hämta sin dos på mottagningen och ta den under överinseende av personal.

”Vi är inte blåögda”

Enligt kliniken brukar patienterna därefter få ut doser för en eller två veckor som de själva får ansvar för. Det görs stickprovskontroller, det vill säga att patienter kallas tillbaka och får visa upp hur många doser de gjort av med och hur många de har kvar i syfte att undvika att det läcker ut narkotika.

– Vår erfarenhet är att de flesta sköter sig prickfritt, men det förekommer ryktesspridning om att det handlas med läkemedel och vi är som sagt inte blåögda. Det rör sig om läkemedel som är attraktiva på marknaden, säger Rudberg Larsson.

Polisiär fråga

Hon poängterar att patienter som säljer eller vidarebefordrar läkemedlen gör sig skyldiga till narkotikabrott.

– Det är väldigt allvarligt att det sker men samtidigt måste man komma ihåg att det är sjukvård vi sysslar med, sjukvård som hjälper många, och vi är inte poliser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.