Varje år dör omkring 900, ofta unga personer av narkotikamissbruk och det är för att rädda liv som regionerna driver mottagningar där missbrukare erbjuds läkemedelsassisterad rehabilitering.
Illegal marknad
Det är dock känt att det förekommer ett läckage från mottagningarna. Enligt en utredning av Socialstyrelsen 2015 bedöms tio procent av de läkemedel som förskrivits i medicinskt syfte nå den illegala marknaden.
Den övervägande delen av de buprenorfin-läkemedel (Subutex) som återfinns bland missbrukare når emellertid den illegala marknaden på helt andra vägar. Handel på nätet är en väg som subutex når Sverige men det förekommer också illegal införsel från andra länder där det visat sig att läkemedlen ofta kan härledas till Frankrike. Receptförfalskningar och läkemedelsstölder är ytterligare vägar som subutex kommer ut på marknaden.
Säljer tabletter
I Sundsvall har läckaget hamnat i fokus sedan det står klart att patienter som är inskrivna vid LARO-mottagningen säljer tabletter till missbrukare i sjukhusets entré.
– Det är olyckligt men jag vill framhålla att de allra flesta av våra patienter sköter sig. Dom har fått stöd för att kunna leva vanliga liv med jobb, familj och barn. De har blivit goda skattebetalare och fungerar bra i samhället, säger Anna-Karin Rudberg Larsson som är enhetschef vid LARO-kliniken i Sundsvall.
– Sedan finns det några som har det lite svårare men jag vill betona att de allra flesta klarar sig utmärkt.
Fotnot: LARO står för läkemedelsassisterad rehabilitering vid opiatberoende. Texten har korrigerats avseende läckaget av buprenorfin från LARO-mottagningar och hur den mängden förhåller sig till utbudet på den illegala marknaden.