I ett hus som den misstänkte disponerade hittades en kniv med blodspår från både den misstänkte och hans offer. Stugan fotograferades av den första polispatrullen. Foto: ur polisens förundersökning

Knivhögg granne i Matfors och greps efter biljakt – döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

23-åringen knivhögg grannen i magen, satte eld på ett hus och efter en biljakt genom Hälsingland backade han in i en polisbil. Nu döms han till åtta och ett halvt års fängelse.

En natt i slutet av april slog den narkotikapåverkade 23-åringen sönder det hus han disponerade utanför Matfors med en yxa. Han satte också eld på ett mindre hus på gården. Under sin bärsärkagång skadade han sig och började blöda.

Han ringde då på hos grannen och bad om skjuts till sjukhuset. Med hänvisning till att klockan var kvart över två på natten nekade grannen att skjutsa den påverkade mannen. Efter en stund knackade 23-åringen på igen, nu beväpnad med en 28 centimeter lång kökskniv. När grannen låste upp dörren slet 23-åringen upp den och högg mannen i magen. Han stal sedan den knivhuggne och svårt skadade mannens bil och han och en kvinnlig bekant lämnade platsen.

Lång biljakt

Polis, ambulans och räddningstjänst larmades till den lilla byn och den skadade mannen fördes till sjukhus för vård. Redan vid tretiden samma natt siktades så den stulna bilen av en polispatrull i Delsbo i norra Hälsingland. De tog upp jakten men i Friggesund, Bjuråker, backade den narkotikapåverkade och körkortslöse mannen i hög fart in i polisbilen som stoppat dem, och lyckades smita igen.

Efter en lång biljakt prejade polisen bilen av vägen i höjd med Hennan i Ljusdal och de bägge kunde gripas.

Nekade till mordförsök

Mannen åtalades bland annat för mordförsök men hävdade under rättegången att han bara velat hota grannen men att denne gått in i kniven.

Sundsvalls tingsrätt trodde inte på förklaringen utan fäller nu 23-åringen för mordförsök, grov skadegörelse och diverse brott i samband med biljakten. Han döms nu till fängelse i åtta och ett halvt år och ska dessutom betala drygt 450 000 kronor i skadestånd till brottsoffren.

Känd av polis

23-åringen är känd av polisen sedan tidigare efter sin inblandning i dödsmisshandeln av en ung man i Skönsmon hösten 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.