Henrik Blusi visar upp ett beslag som polisen gjort. cirka 3,5 gram kokain. Foto: SVT

Ny trend i Västernorrland – kokainbeslagen ökar

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Västernorrland har märkt en ökning av kokainmissbruk på krogarna.

I Medelpad syns droganvändandet allt mer de senaste åren. Förr var det GHB som var den så kallade innedrogen men nu märker polisen att det gått över till kokain.

 – Vi kan se att det finns väldigt mycket kokain ute på krogarna nu och det tycker vi är synnerligen tråkigt, säger Henrik Blusi, förundersökningsledare, polisen.

Personlighetsförändring

I dagsläget kostar ett gram kokain mellan 800 kronor till 1000 kronor. Kokainet gör att man känner sig ”stor” berättar Henrik Blusi

 – Effekten av kokain är att man blir väldigt grandios, man blir stor av sig och kaxig. Det märker vi i förhörssituationer och när sedan personen hörs en vecka senare så är det en helt annan personlighet.

Drogmaffian

Världens största producent av kokain är Peru, tätt följt av Colombia där organiserade maffiaorganisationer kontrollerar droghandeln.

 – Det är de grovt kriminella organisationerna som gör vinning på det här och det handlar om vapen, narkotika och människosmuggling. Så när de vi förhör säger att det inte drabbar någon annan så stämmer ju inte det, säger Blusi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.