Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Stefan Falk (L) sitter i kommunstyrelsen i Sundsvall. Foto: SVT

Oppositionspolitiker hoppas på samarbete kring stora sparpaketet i Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad
Verksamheter inom kultur- och fritidsområdet hotas när kommunen ska kapa 300 miljoner i kostnader. Jämfört med andra kommuner kostar den sektorn 100 miljoner för mycket. Oppositionspolitiker hoppas nu man kan hitta lösningar över partigränserna.

Liberalen Stefan Falk sitter i kommunstyrelsen i Sundsvall och är en av de politiker som nu under våren ska försöka välja och prioritera från den digra lista på förslag av tänkbara  neddragningar som kommunens tjänstemän presenterade förra veckan.

Minst 300 miljoner kronor i kostnadsreduceringar de närmaste åren krävs – det kommer bli kännbart för kommuninvånarna menar han.

Förslag för nära en halv miljard

Förslag som omfattar nära en halv miljard ligger nu på bordet och de närmaste månaderna kommer majoriteten – S, V och C – att ha möten med oppostiionspartierna för att försöka hitta en gemensam syn på vad, hur och var det ska skäras.

Notan för Corona kommer senare

Som lök på laxen kommer man dessutom att behöva hantera en ännu okänd nota för Coronakrisen. 

Ännu är det svårt att peka ut vilka områden i den kommunala verksamheten som kommer att drabbas tydligast, men han blev förvånad över de höga kostnaderna för kultur- och fritidsverksamheten i Sundsvall. Där ligger kommunen betydligt högre än jämförbara kommuner.

– Men jag hoppas verkligen vi kan behålla en avgiftsfri kulturskola, säger Stefan Falk (L).  Han intervjuas i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer