Foto: Sundsvalls kommun, Vilhelm Stokstad TT

Kommunalrådet: ”Det här ger oss en tankeställare”

Uppdaterad
Publicerad

Kritiken från de boende är inte nådig sedan området drabbats av det som närmast kan beskrivas som en råttinvasion i bostadsområdet i Sundsvall.

– Jag har varit inne och läst kommentarerna på sociala medier, man kan inte annat än att ha full förståelse för de som bor i området. Men jag upplever att vi gjort vad vi kan från kommunens sida nu när problemet uppstått, säger kommunalrådet Peder Björk (S).

Debatten är livlig på sociala medier efter de råttproblem som uppstått i Johannedal med omnejd den senaste tiden. Problemen eskalerade i samband med att återvinningsföretaget Stena Recycling började flytta sin anläggning.

Råttinvasionen i Sundsvall

Självkritik

”Kommunen borde väl tillsammans med företaget ha gjort en konsekvensanalys om vad som skulle hända vid en eventuell flytt av verksamheten”, tycker en kritiker som kommenterat kommunens inlägg på sociala medier.

Även om Peder Björk (S) anser att kommunen agerar rätt i den akuta situationen, anas en viss självkritik när det handlar om vad kommunen kunde ha ställt för krav innan Stena Recycling flyttade sin verksamhet och rörde om där råttorna, enligt kommunens projektledare för råttjakten, haft sin ”barnkammare”

– Det här är väl en fråga vi får fundera över om man hade kunnat gjort något annorlunda i förväg.

”Skandal”

På kommunens sida på facebook kan man läsa kommentarer från de som bor i området. ”Detta är en jävla skandal. Kan inte sitta ute. Hela sommaren blir förstörd för oss boende”

Kommunalrådet säger att det är en ”utmaning” med den typ av återvinningscentral som funnits i området och säger att man nu funderar över placeringen så nära ett bostadsområde.

Utvärdera

– Hur ska vi se på den här typen av verksamheter i närheten av bostadsområden framöver? Det får vi ta med oss och utvärdera. Men just nu fokuserar vi på att göra vad vi kan för att hantera den akuta situation som uppstått, säger Peder Björk (S).

För enskilda som behöver anlita skadedjursbekämpning blir det inte bara en olägenhet att ha råttor i och utanför huset, utan också en kostnad. Dessutom kostar råttjakten skattebetalarna pengar, när kommunen ska bekämpa problemet.

Vad tar firman för ansvar?

– Det är en fråga vi får ställa oss när vi ska summera hur den här situationen uppstått, svarar Peder Björk (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Råttinvasionen i Sundsvall

Mer i ämnet