Foto: Sundsvalls kommun

Så många råttor fångades i Johannedal

Publicerad

Cirka 650 råttor, några stora som katter, fångades totalt i de fällor som Sundsvalls kommun placerade ut i bostadsområdet Johannedal i somras.
– Problemet är borta nu, säger projektledare Benny Sagmo.

Den firma som kommunen anlitade för att bekämpa den ovälkomna råttinvasionen, placerade ut 126 slagfällor och åtta betesstationer med gift. Till en kostnad av cirka 80 000 kronor. De fällor som innehöll gift placerades enbart i industriområdet.

– Vi lät betesstationerna vara kvar ett par månader och det var noll besök där. Vi har fyra kvar i området vid återvinningsstationen, berättar Benny Sagmo på Sundsvalls kommun.

Kryllade av råttor

Det var i mitten på juni som de närboende började ana oråd. Plötsligt kryllade det av råttor på gatorna och i och kring husen i bostadsområdet nära Alnöbron.

– Det var totalt kaos och jag fick så mycket samtal från boende så det var akut. Den största vi fångat var stor som en katt, säger Benny Sagmo.

Orsaken till invasionen tros vara att man ”rörde om” där råttorna bott och förökat sig. Nämligen på återvinningsstationen i närheten, som drevs av Stena Recycling. Företaget menar att de gjort vad de kan och kommunens miljökontor har inte haft några synpunkter på företagets agerande i samband med att de flyttade till en annan plats, i grannkommunen Timrå.

Jakt i sex veckor

Kommunens insatser mot råttorna började den 20 juni och pågick i cirka sex veckor. När det var som värst kunde ingen svara på hur stort problemet var. Men nu andas den ansvarige för råttjakten ut.

Benny Sagmo, jakt- och viltvårdsansvarig på Sundvalls kommun Foto: Anna Beijron SVT

– Summeringen är att det gått otroligt bra. Problemet är borta nu, säger Benny Sagmo.

Slagfällorna mest effektiva

Räknar man de fällor som alla privatpersoner satt ut blir siffran betydligt högre än 650 råttor. Minst tusen råttor, uppskattar Benny Sagmo att det rör sig om. Av de som kommunen räknar in i sin summa så fångades nära 400 av råttorna med slagfälla och resten, runt 250 dog av gift i betesstationerna. 

– Vi insåg allvaret ganska omgående och riktade in oss på ett större område. Det gjorde att vi lyckades. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Råttinvasionen i Sundsvall

Mer i ämnet