Se klippet för att höra kommunalrådet berätta – och se bilder inifrån kryssningsfartyget. Foto: Tiffany Lind/SVT

Kommunalrådet om anländandet: ”Fantastiskt – det är en stor dag”

Uppdaterad
Publicerad

Silja Symphonys ankomst i Härnösands hamn blev lyckat, trots utmaningen att ta sig in med ett så pass stort fartyg, enligt kaptenen Ola Bengtsson.

– Det är enormt viktigt för Härnösand det här, säger kommunalråd Andreas Sjölander (S).

Silja Symphony tog sig i land i Härnösands hamn under lördagsmorgonen utan problem, även om kommunen fått bygga en helt ny ramp för att det skulle vara möjligt.

Talllink Silja har normalt sett ett linjenät mellan Finland, Sverige och Baltikum, men på grund av coronakrisen fick de snabbt ställa om trafiken. Fem helger i rad kommer kryssningen mellan Stockholm och Härnösand och förbi Höga Kusten att erbjudas.

När det kommer till coronaviruset och frågan om smittorisken på främst kryssningsfartyg berättar kommunalrådet Andreas Sjölander (S) att själva processen för att möjliggöra turerna till Höga Kusten har gått väldigt snabbt, men att man gjort så mycket som möjligt för att minimera risker.

– Det har gjorts väldigt mycket samtal och beräkningar att det ska funka. Och sen finns den här oron bland inte minst befolkningen som vi också fått hantera och också hittat sätt att möta – föra diskussioner och berätta vad vi gör, säger Andreas Sjölander.

”Vi sprang hundra meter – de promenerade”

Hur känns det?

– Fantastiskt, det är en stor dag. Det är ju enormt viktigt för Härnösand det här, säger Andreas Sjölander, kommunalråd i Härnösand.

Enligt Tallink Siljas vd Marcus Risberg har de tidigare sneglat på Höga Kusten-kryssningar under tiden då även Birka Cruises var i trafik, men det var först då Birka valde att avsluta sin verksamhet som de tog tillfället i akt när Härnösand etablerade kontakt med bolaget.

– Vi var lite oroliga huruvida någon konkurrent skulle göra samma sak men det visade sig att vi sprang hundra meter och de promenerade i stället. Så vi lyckades ro i land det här, det gick väldigt fort, säger Marcus Risberg.

Utmaning att lägga till i hamnen

Resan upp från Stockholm gick bra enligt kapten Ola Bengtsson, som aldrig tidigare kört ett fartyg i Höga Kusten tidigare. Han såg fram emot att segla vidare norrut längs kusten.

– Det är några trånga passager. Sannasundet och där uppe vid bron, så det är också utmanande, men vi är på tårna. Vi blir ju det största fartyget som har gått här uppe hittills, säger Ola Bengtsson, kapten på Silja Symphony.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.