Foto: SVT,

Kommunalrådet om Kubal: ”Jätteallvarligt läge”

Uppdaterad
Publicerad

Aluminiumsmältverket Kubal i Sundsvall riskerar att stängas ner på grund av amerikanska sanktioner mot den ryske ägaren.

– Det här är internationell politik som får stora konsekvenser lokalt, säger kommunalrådet Peder Björk (S).

Det är ett bekymrat kommunalråd som följt händelseutvecklingen på Kubal den senaste tiden.

– Det är ett jätteallvarligt läge nu. Jag har under hela tiden haft kontakt och fått information men jag har också i dag haft ett samtal med Mikael Damberg, Sveriges näringsminister, för att försäkra mig om att regeringen gör allt den kan. Och det har jag fått kvitto på i dag att det gör man verkligen, säger Peder Björk.

Kubal

”Orimliga konsekvenser”

SVT: Men det här är ju en amerikansk åtgärd. Vad kan den svenska regeringen göra?

– Det handlar mycket om att visa på vilka orimliga konsekvenser det blir när man tar ett sådant här beslut i USA om sanktioner i Ryssland och det drabbar enskilda arbetare i Sundsvall.

Vill träffa ledningen

Tiden håller på att rinna ut för Kubal och de dryga 400 anställda men hur det ska sluta är det ingen som vet i dag. Björk säger att kommunens roll hittills har mest handlat om information.

– Men om det här inte löser sig får vi en situation där vi måste vara redo för vad som händer vid ett stort varsel, säger Peder Björk som siktar på att få träffa Kubals ledning så fort som möjligt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kubal

Mer i ämnet